Küresel ölçekte zor günlerden geçilen bugünlerde yaşanan sıkıntılar ve alınması gereken tedbirler ile daha fazla neler yapılabileceği üzerine tüm katılımcılar bu platformda görüşlerini paylaştılar.

BASİFED Başkanı Mehmet Ali Kasalı, yaşanan ve yaşanacak tüm problemlerin çözümünün konfederasyondan dernek üyelerine kadar olan ilişki ve etkileşim ağındaki tüm paydaşların etkin bir yönetişim ve stratejik bir bütünlük içinde hareket etmesi ile mümkün olabileceği vurguladı.

3-3

Cumhuriyetin Kadınları 3. İzmir Kadınlar Kongresi'nde buluştu Cumhuriyetin Kadınları 3. İzmir Kadınlar Kongresi'nde buluştu

“İş dünyasının önündeki engel belirsizlik”

Toplantıda endüstri 4.0 ve sonrası, siber güvenlik riskleri, dijital dönüşüm, yeşil mutabakat ve döngüsel ekonomi kapsamında iklim ve küresel ısınma ile ekonomik ve jeopolitik gelişmeler başlıkları altında değerlendirmelerde bulunulduğunu belirten Kasalı, “Toplantının detaylarında hammadde tedarik sürecinde yaşanan sıkıntılar, maliyet artışları, tedarik zincirinin kırılmasının yarattığı sorunlar, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, kurumlarımızın bağımsız, şeffaf ve hesap verebilir bir yapıya kavuşması gerekliliği ve yapısal reformlar konuları ele alındı. TC Merkez Bankası’nın faiz indiriminin siyasi gerekçelerle yapıldığı algısının yarattığı güven sorunu, artan risk primi, enflasyon-faiz-döviz kuru sarmalı, işsizlik-genç işsizlik, finansman ihtiyacı, TL’nin aşırı değer kaybı ile ekonomik-sosyal ve toplumsal olarak yarattığı belirsizliklerin iş dünyasının önünde aşılması gereken en büyük engeller olduğu dile getirildi”  diye konuştu.

“Etkin işleyen hukuk ve demokrasi”

Tüm bu olumsuzluklara rağmen özveri ve gayretle çalışan işletmelerin ve onların temsilcilerinin ülkemizin kalkınmasının önündeki engelleri nasıl aşacağı konusunda eyleme geçebilecek görüş alışverişi ve önerilerde bulunduğunu anlatan Kasalı şöyle konuştu: “TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan sonuç bildirgesi niteliğindeki mesajında “zaman artık geçici pansumanlar değil kalıcı tedavilerin uygulanması zamanıdır. Hukuk ve demokrasi başta olmak üzere, ekonomik-sosyal-çevresel anlamda TÜRKONFED'in "Yeni Dönem Yeni Ufuklar" vizyon belgesinde vurgulanan hayal ettiğimiz "Refah Toplumu" Türkiye’sidir. Geçmişte sorunlarımızı birlik ve beraberlik için de çözmüştük bugün de çözecek bilgi-tecrübe zenginliğine sahibiz. Ülkemizin ve insanımızın potansiyeline güveniyoruz. Potansiyeli ortaya çıkarabilmek için de en kritik kavramın etkin işleyen bir hukuk ve demokrasiyi tesis etmek ve de adaletin tesis edinmesi ile mümkün olacağına inanıyoruz.”

Zor zamanlarda böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmanın gurur ve heyecanını yaşadıklarını belirten Kasalı, “BASİFED olarak bundan sonraki adımlarımızı netleştirmek ve şeffaf bir yapı olarak tüm paydaşlarımızı sürekli olarak bilgilendirmeyi ve onlardan gelen taleplere çözüm bulmayı kendimize görev edindik. Bu dönemde yapılması planlanan çalışmaları da yakında kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Editör: Alper ÜNALAN