Uzun süredir saha çalışmalarına ara vermeden sürdüren ve bir çok meslek grubu ile bir araya gelen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, meslek guruplarının yaşadıkları sorunları dile getiriyor ve meclis gündemine taşıyor.

İzmir'de ki çalışmalarında Sosyal Hizmet Uzmanlarıyla bir araya gelen Beko," Bir meslek ki insana, insanlığa dair sorun olan her yerde uygulanabiliyor. Dünyanın her yerinde ve her zaman. Bu mesleğin bütün normları evrensel-uluslararası temeller üzerinde yükseliyor.Dünyanın her yerinde sosyal hizmet uzmanları örneğin çocukların karşı karşıya oldukları sorunlarla çalışırken 'çocuğun yüksek yararı'nı gözetiyorlar" sözleriyle Sosyal Hizmet Uzmanlığının yaşamsal öneme sahip bir meslek grubu olduğunu söyledi.

DONANIMI YÜKSEK MESLEK GURUBU

Sosyal hizmetin, sosyal işlevselliği artırmak, bireylerin sorun çözme, sorunlarla baş etme ve gelişme kapasitelerini arttırmak, sistemlerin etkili ve insancıl olarak işlev görmesini sağlamak, özlenen amaçlara uygun toplumsal koşulları yaratmak üzere bireylere, gruplara, ailelere ve topluluklara yardımı kapsayan bir meslek olduğunu vurgulayan Beko,  "Sosyal hizmet uzmanları,  engelli, yoksul, hükümlü, ihmal veya istismara uğramış vb. durumda olan bireylerle çalışmaktadırlar. sosyal hizmet mesleğine özgü yöntem ve teknikleri içeren belli bir eğitim almayı gerektirir. Bu bağlamda sosyal hizmet uzmanları, dezavantajlı konumda bulunan insan ve onun çevresiyle etkileşimini göz önüne alarak çalışabilmek için bilgi, değer ve becerilerle donatılmış kişilerdir" ifadelerini kullandı.

SORUNLARINI ÇÖZEMEZ HALE GELDİLER

Birleşmiş Milletler (BM) gibi uluslararası örgütlerin de sosyal hizmet eğitimini ve kaliteli eğitim programlarının gelişimini desteklediğine dikkat çeken Beko, Sosyal hizmet uzmanlarının yaşadığı sorunları dile getirerek, " 

Sosyal Hizmet Uzmanları verdikleri mesleki hizmetlerden giderek kopmaktadırlar. Rutin işlemler içerisinde boğulmakta ve meslekteki profesyonelliğin yerini bürokrasinin almasından şikayet ediyorlar. Yine zaman kısıtı nedeniyle bireylerin problemlerinin kaynağına inilemeden ve bireylerle yeterli görüşme yapılamadan karar alınmak zorunda kalınması, mesleki müdahalelerde idari kontrolün çok fazla olması, iş yükünün fazla olması, cinsiyet farklılığına dayalı sorunlar yaşıyorlar. AKP liyakat ve donanıma önem vermediği için sorunlara çözüm üreten Sosyal Hizmet Uzmanlarını da kendi sorunlarıyla mücadele eder duruma düşürdüler" eleştirisinde bulundu.

KADIN UZMANLARIN SORUNU

CHP’li İrfan Önal, “Engelleri birlikte aşacağız” CHP’li İrfan Önal, “Engelleri birlikte aşacağız”

Kadın Sosyal Hizmet Uzmanlarının çalışma yaşamında en çok mobbing, aşırı evrak yükü, mevzuat kaynaklı sorunlar yaşadığını belirten Beko, "AKP iktidarında zaten  kadının adı yok. Maaşların yeterli olmaması, iş yoğunluğu, kurumlardaki fiziki koşulların uygun olmaması, alınan kararlara yukarıdan müdahale edilmesi, kurumların hizmet içi eğitim sağlama konusunda yetersiz oluşu sorunlarıyla karşılaştığı görülmektedir. Görev tanımında yer almayan işlerin verilmesi ve bu uzmanlara gerekli önem ve değer verilmiyor" sözleriyle iktidara tepki gösterdi.

MESLEĞE MÜDAHALE MOTİVASYONU BOZUYOR 

Sosyal Hizmet Uzmanlarının sınav mağduriyetlerini meclis gündemine de taşıdığını anımsatan CHP'li Beko,  uzmanların yoğun iş yüküne sahip olmaları, mesleki rollerin pratiğe geçirilmesi açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Beko, "Kurum ve kuruluşların idari yöneticilerinin, sosyal hizmet uzmanlarının mesleki uygulamalarına müdahale etmeleri hem iş yükünü artıran hem de müdahaleye kaynak oluşturan mesleki rollerin aktif kullanımını engelleyen bir nitelik taşımaktadır. Bütün bunlar, sosyal hizmet uzmanının motivasyonunu düşürebilmekte ve müdahaleleri yaparken engelleyici faktörler olarak görünür hale gelmektedir.  sosyal hizmet kurumlarının kaynak yetersizliği ve kurumsallaşma eksikliklerini, sosyal hizmet uzmanlarının mesleki rollerini uygulamalarında sınırlayıcı faktörlerdir" diye konuştu.

SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ 

Ülkemizin  sosyal hizmet konusunda çok eski bir geçmişe sahip olduğunu anımsatan Beko,  "Anayasanın başlangıç bölümünde “İnsan hak ve hürriyetlerini, milli dayanışmayı, sosyal adaleti, ferdi ve toplumun huzur ve refahını gerçekleştirmeyi ve teminat altına almayı mümkün kılacak demokratik hukuk devletini bütün hukuki ve sosyal temelleriyle kurmak için” ifadesiyle, devletin sosyal hizmetlere ve sosyal refah hizmetlere yönelişini açıkça belirlemektedir. Ne yazık ki AKP iktidarında ne Sosyal Hizmet Uzmanlarının yaşadığı sorunlar çözülür, ne de sosyal yaşam olur. AKP'nin olduğu yerde yaşam olmaz ot bitmez. İktidara geldiğimizde bu önemli meslek gurubunun yaşadığı sorunları çözeceğiz."

 

Editör: Atakan Şen