Uluslararası Rotary 2440. Bölge’den Eşrefpaşa Hastanesi’ne destek Uluslararası Rotary 2440. Bölge’den Eşrefpaşa Hastanesi’ne destek

Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Platformu (BUGEP), dernek statüsü aldı. Bisikletli Ulaşımı Geliştirme Derneği Kurucu Başkanı Mustafa Karakuş, bisikletli ulaşımda İzmir’in marka olarak Türkiye’nin vitrininde bulunduğunu belirterek “Hedefimiz, bisikletli ulaşımın başta İzmir olmak üzere tüm Türkiye’de gelişmesi ve yaygınlaşması. Biz bunun için tüm enerjimizle çalışmaya hazırız” dedi.
 
Profesyonellerden oluştu
2017 yılında İzmir’de kurulan, bisikletli ulaşım konusunda Türkiye çapında çalışmalar yapan BUGEP, resmi başvurularını tamamlayarak dernek statüsü aldı. 13 bin kişiye ulaşan takipçi kitlesi, hazırladıkları rapor, seminer, söyleşi ve etkinliklerle dikkat çeken BUGEP'in 23 kişilik kurucu ekibi Türkiye’deki farklı STK ve spor kulüplerinin başkanları, öğretim görevlileri, şehir plancıları ve farklı meslek gruplarındaki profesyonellerden oluştu.
 
Sürdürülebilir kentin anahtarı bisiklet
BUGEP'in dernek olması nedeniyle Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısına İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Sibel Özgür, bisikletli ulaşımın, sürdürülebilir kentler kapsamındaki en önemli unsur olduğunu söyledi. Özgür, kesintisiz ve güvenli bisiklet yolları için BUGEP gibi sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinde çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu da video konferans ile katıldığı toplantıda, trafikte bisiklet kültürünün oluşması, istenmeyen üzücü haberlerin azalması ve bisikletli ulaşımın yaygınlaşması için BUGEP'in önemli katkı sağlayacağını belirtti. 
 
194 can gitti ayağınızı gazdan çekin
BUGEP Kurucu Başkanı Mustafa Karakuş, Türkiye’de ulaşım amaçlı bisiklet kullanımının pandemi, ekonomik şartlar ve çevresel faktörlerin de etkisiyle son yıllarda tırmanışa geçtiğine dikkat çekti. Son iki yılda Türkiye’de 194 bisikletlinin araç çarpması sonucu hayatını kaybettiğinin altını çizen Karakuş, İzmir'de ise her gün 30 binden fazla bisikletlinin, ulaşımını bisikletle sağladığını ifade ederek araç sürücülerine seslendi. Karakuş,"Arabasını sürerken yolda ilerleyen bisikletli gördüğünde ayağını gazdan çeken sürücüler istiyoruz" dedi. Henüz kent altyapısının güvenli bisiklet ulaşımı için yeterli seviyeye ulaşmadığını belirten Karakuş, "Bu konuda çalışan tüm kurumların altyapı ve fiziksel şartların iyileştirilmesi için kısa ve orta vadeli planlarının hayata geçmesini sabırsızlıkla bekliyoruz" diye konuştu. 
 
BUGEP kurucuları ise şu isimlerden oluştu: Ahmet Çelikörs, Alper Akbulut, Aybars Yıldırım, Aylin Atasoy, Burçin Tarhan, Cengiz Erten, Erdal Onur Diktaş, Erhan Öncü, Ezgi Kundakçı, Gürkan Bıyıklı, Gürkan Ersoy, Hüseyin Tekeli, İrfan Akkaya, İsmail Derse, Müge Yorgancı, Mustafa Çatal, Mustafa Karakuş, Orçun Madran, Özgür Hamdi Bal, Şafak İnce, Salih Akbaba, Sami Duman ve  Yusuf Hitit.

Editör: Atakan Şen