CHP İzmir’de, Urla Belediye Başkanı’nın tutuklanması ve görevden alınması ile başlayan süreçten sonra Menemen Belediyesi’nin AK Parti’ye geçmesi, çok sayıda ilçede, İlçe Başkanlarının görevden alınması ve istifalarının arından, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in ‘abilik’ modeli ile İzmir’de olacağı ileri sürüldü. Tekin’in bir ay önce Konak’tan ev aldığı, yılbaşından sonra İzmir’e taşınacağı ve görevine burada devam edeceği öğrenildi.

gursel-tekin-izmire-abi-oluyor

CHP İzmir’de, son olarak Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu’nun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un, belediyeye işçi alımlarına yönelik bir ortamda yaptığı eleştirilerin ses kaydının ortaya çıkması ile patlak veren kriz, Gruşçu’nun istifası ile sonuçlanmıştı. CHP içerisinde yerel seçimlerden sonra peyder pey patlak veren her kriz sonrası oklar CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’e çevrilirken, her defasında Yücel görevine devam etti.

Gürsel Tekin ‘abilik’ yapmaya geliyor iddiası

CHP İzmir’de ilk olay, Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un FETÖ üyeliği suçlaması ile tutuklanması ve görevinden alınması ile başladı. Ardından İlçe Başkanlarını farklı zamanlarda görevden almalar ile devam etti. Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un yolsuzluk soruşturmasında tutuklanması ile görevinden alınması sonrası belediyenin AK Parti’ye geçmesi; Menemen, Kınık, Menderes, Torbalı, Tire İlçe Başkanlarının görevden alınması, Bayraklı ve Konak İlçe Başkanlarının istifalarının ardından, İzmir’de, partiye ‘abilik’ modeli ile CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in geleceği ileri sürüldü. Geçmişte Genel Başkan Yardımcılığı, Genel Sekreterlik görevleri ile PM ve MYK üyeliği yapan Gürsel Tekin’in Konak’ta, 1 ay önce ev aldığı öğrenildi. Tekin’in evini yerleştirme işlemleri sürerken, yılbaşından sonra İzmir’e taşınacağı ve İzmir’de görevini sürdüreceği iddia edildi. İzmir’de, kongrelerden sonra ard arda süren olaylardan sonra Gürsel Tekin’in partide, ‘abilik’ görevi ile İzmir’de çalışmalarına devam edeceği ileri sürüldü.

CHP İzmir’de neler olmuştu?

 Urla’da Belediye Başkanı görevden alındı

2019 yerel seçimlerinde Urla Belediye Başkanı seçilen Burak Oğuz, bir süre sonra hakkında FETÖ üyelinden başlatılan soruşturmada tutuklanmış, İşçileri Bakanlığı Oğuz’u görevden almış, yerine Kayyum atanmıştı.

Bornova’da AK Parti’den CHP’ye geçmiş olsun ziyareti Bornova’da AK Parti’den CHP’ye geçmiş olsun ziyareti

İlk görevi biten İlçe Başkanı Yılmaz oldu

Kınık İlçe Başkanı İsmail Yılmaz, sağlık sorunlarını göstererek istifa etti. İstifanın arından İlçe Yönetimi, Hüseyin Kocabaş’ı başkan olarak seçti. Ancak, Kocabaş’ın yönetimi çok uzun sürmeden istifasını verince, Hüseyin Kocabaş Başkanlık görevinden düştü. CHP İzmir İl Başkanlığı Hüseyin Kocabaş’dan boşalan başkanlığa Ahmet Kanat’ı atarken, Kınık’ta kongre gerçekleşmedi.

Menemen’de önce Belediye Başkanı ardından İlçe Başkanı gitti

CHP’li Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, CHP İzmir tarafından disipline sevk edildikten kısa bir süre sonra CHP’den istifa ederken; Aksoy, hakkında başlatılan ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında tutuklandı ve ardından İçişleri Bakanlığı’nca görevinden el çektirildi. Meclis üstünlüğünü elinde bulunduran CHP, Belediye Meclisi’nde yapılan seçimlerde, üstünlüğünü kaybedince, eşitlik sağlandı. CHP’li meclis üyelerinin de AK Parti’ye oy vermesi şok etkisi yaratırken, çekilen kurada, CHP’li Deniz Karakurt çıktı. AK Partili Aydın Pehlivan’ın kurayı yargıya taşıması sonrası, mahkeme yürütme kararını durdurdu ve yeniden kura çekilmesine karar verdi. Yeniden yapılan kurada ise AK Partili Aydın Pehlivan çıkınca, Menemen Belediyesi AK Parti’ye geçti. Seçimlerde yaşanan olaylar sonrası CHP İzmir İl Başkanlığı, Menemen İlçe Başkanı Turan Erdoğan’ı görevden aldı. Erdoğan’ın yerine atanan Ömer Güney, kongre sonucunda da seçilerek görevine devam etti.

Menderes’te Başkanlık düştü!

Menderes İlçe Başkanı Kemal Koç’un yönetiminden 8 kişi istifa ederek, Koç’u, başkanlıktan düşürdü. CHP İzmir İl Başkanlığı, Başkanlığı düşen Kemal Koç’un yerine Muammer Karabacak atandı.

Sosyal medya paylaşımı Başkanlıktan etti

Tire İlçe Başkanı Hakan Şenoyar, ‘Çıplak kadın’ paylaşımı nedeniyle her kesimden büyük tepki çekti. CHP Genel Sekreter Selin Sayek Böke, bu paylaşım sonrası program yapacağı Tire’ye gitmeyerek tepki gösterdi. CHP İzmir İl Başkanlığı, Başkan Şenoyar hakkında disiplin süreci başlatırken, Hakan Şenoyar ise CHP’den istifa etti. Şenoyar’ın yerine İlçe Başkanlığına Şenol Sardoğan atandı.   

 

 Torbalı İlçe Başkanı görevden alındı

Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un hayatını kaybetmesinin arından, Belediye Meclisinde seçime gidildi. Seçim sürecinde, CHP’den 2 meclis üyesi istifa etti. CHP İzmir İl Başkanlığı, İlçe başkanı Erol Günaydın, bu süreci iyi yönetemediği gerekçesi ile Günaydın’ı görevden aldı. Görevden alınan Erol Günaydın, “İl Başkanı Deniz Yücel’in kararı, saçma sapan bir karar” diye tepki gösterdi. Günaydın’ın yerine Övünç Demir atandı.

Bayraklı’da Başkan düştü

Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş’un 30 Ekim İzmir Depremi’nde hasar gördükten sonra bakanlık tarafından riskli yapı ilan edilerek yıkılan Yücel Yılmaz Apartmanı’ndaki mülküyle ilgili sorumlu tuttuğu Bayraklı Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne maddi ve manevi tazminat talebinde bulunması çok büyük tepki görmüştü. İlçe yöneticileri bu durumun ortaya çıkması sonrası, istifa etmeleri sonrası Pınar Susmuş’un başkanlığı düştü. Susumuş’tan sonra ise daha İlçe Başkanı atanmadı.

Ses kaydı istifa getirdi

Patlak veren son ilçe ise Konak oldu.  Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu’nun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un, belediyeye işçi alımlarına yönelik bir ortamda yaptığı eleştirilerin ses kaydının ortaya çıkması krize neden oldu. Çağrı Gruşçu görevinden istifa etmek zorunda kalırken; Gruşçu’nun yerine, ilçe yönetimi yaptığı toplantıda, İlçe Başkan Yardımcısı Akın Küçükoğullarından’ı yeni İlçe Başkanı olarak seçti.

Editör: Alper ÜNALAN