Rotary 2440.Bölge Elektronik Kulübü, Tip 1 diyabetli çocuklara ve ailelerine destek olmak amacıyla hayata geçirdiği “Parmaklar Delinmesin” projesi kapsamında Kuşadası Golf Kulübü’nde “İyilik Turnuvası” düzenledi. Kuşadası Golf Kulübü’nde geniş katılımla gerçekleşen ve büyük ilgi gören İyilik Turnuvası’na ülkemizden 60 sporcu katılırken, turnuvadan elde edilen gelir “Parmaklar Delinmesin” projesine kaynak olarak aktarıldı. Turnuvanın açılışında konuşan 2440. Bölge Rotary Elektronik Kulübü 2022-2023 Dönem Başkanı Akay Söylem, yeryüzünde barış ve iyi niyetin kurulmasına yardımcı olmak, bütün mesleklerde yüksek ahlak standartlarını teşvik etmek için dünya çapında örgütlenmiş bir hizmet kuruluşu olan Rotary’nin hizmet idealinin “kendinden önce hizmet” olarak tanımlandığını açıklayarak bu anlayışın tüm Rotaryenlerin ortak tavrını oluşturduğunu, dünya çapında insanların ortak amaçlar çerçevesinde bir araya geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Öztürk “ Bitkisel tıbbi ürünlere ‘masum’ gözüyle bakılmamalı” Prof. Dr. Öztürk “ Bitkisel tıbbi ürünlere ‘masum’ gözüyle bakılmamalı”

Yararlı hizmetler üretiliyor

Dünyanın en büyük sivil toplum örgütü olan Uluslararası Rotary Organizasyonu altındaki 2440. Bölge Elektronik Kulübü’nün bu dönem önemli bir proje hazırladığını söyleyen Başkan Akay Söylem, “Kulübümüz bu yıl Rotary’nin 7 öncelikli hizmet alanlarından biri olan “Hastalıkların Önlenmesi ve Tedavisi” alanında “Tip 1 Diyabetli Çocuklar için PARMAKLAR DELİNMESİN” projesini hayata geçirmiştir. Ülkemizde 30 bin civarında Tip 1 Diyabetli çocuk bulunmaktadır. Projemiz ile dezavantajlı bölgelerimizdeki ulaşabildiğimiz çocukları ve ailelerini desteklemek ve onlara ‘Kan Şekeri İzleme Sensörleri’ temin etmek amaçlanmaktadır.” diye konuştu.   

8-11 7-13 6-28

Kan Şekeri İzleme Sensörü temini

Tip 1 diyabet tedavisinin, bu problemi yaşayan ve pankreasları çalışmayan çocukların insülin hormonunun yerine konmasına dayandığını anlatan ve bu çocukların günde 4-5 kez enjeksiyon ya da insülin pompası ile tedavi gördüklerini söyleyen Başkan Akay Söylem, “Günümüzün teknolojisine sahip ‘Sürekli Glukoz İzleme Elektronik Sensörleri’ kullanmayan çocukların parmakları, her gün en az 10-15 kez delinerek kan şekeri ölçme metodu ile insülin uygulaması yapılmaktadır ve bu durum günlük yaşantılarında parmakları delinen çocuklara her defasında acı verdiği gibi, sosyal yaşamlarında çeşitli zorluklara da sebep olmaktadır. Ayrıca diyabetli çocuğu olan aileler, uzun bir süre diyabeti kabullenmekte güçlük çekerler ama kabullenme aşamasından sonra, var güçleri ile çocuklarını sağlıklı olarak büyütmeye odaklanırlar; bunun için ellerinden gelen her şeyi yapmak isterler. Günümüzün teknolojisinde aileler için en büyük destek, çocuklarının vücutlarındaki şeker durumunun acısız ve sürekli izlenmesini sağlayan “Kan Şekeri İzleme Sensörlerine” kavuşmaktır. Bu konuda devlet kurumlarının bazı çabaları vardır ama ülkemizde bu sensörler henüz gelişmiş ülkelerde olduğu gibi devlet tarafından herkes için sağlanamamaktadır.” dedi. 2440.Bölge Rotary Elektronik Kulübü’nün ekonomik durumu elverişli olmayan Tip 1 diyabetli çocuklara sensör desteği sağlamak ve çocuklarla ailelerine eğitim vermek üzere yürütülen “PARMAKLAR DELİNMESİN” projesine kaynak yaratmak amacıyla “İYİLİK GOLF TURNUVASI” düzenlediğini belirten Başkan Akay Söylem, turnuva ile projenin gerçekleşmesinden dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi. Akay Söylem, Tip 1 diyabetli çocukların pankreasları olabilmek ve onların acılarını dindirmek için “Parmaklar Delinmesin” projesine her yönden katkıların devamını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Editör: Esra ÜNSAL Ünsal