Çanakkale Kara Savaşları'nın 108'inci yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen törende 57. Alay'ın temsili sancağı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğrencileri tarafından Ege Üniversitesinden gençlere teslim edildi. 57. Alay Temsili Sancağının muhafaza nöbetinin Ege Üniversitesi tarafından sürdürülmesinin gururunu yaşadıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Tarihin kanla yazıldığı Çanakkale Destanı’nın 108. yılında, kahramanca düşmanla çarpışan 57. Alay’ın temsil sancağı, üniversitemiz öğrencilerine törenle teslim edildi. Manevi değeri çok yüksek olan bu emaneti, Kütüphanemizin en güzide köşesinde sergileyerek, sahip çıkacağız” dedi. Çanakkale Kara Savaşları'nın 108'nci yılı etkinlikleri kapsamında Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda ‘57. Alay Temsili Devir Teslim Töreni’ yapıldı. Conkbayırı Anıtı'na çelenk bırakılması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program kapsamında saygı atışı, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve şehitler için dua edildi. Açılış konuşmalarının ardından 57. Alay'ın temsili sancağının devir teslim töreni yapıldı. Sancak, Manisa Celal Bayar Üniversitesi temsilcisi gençler tarafından Ege Üniversitesi öğrencilerine teslim edildi.

Bu proje ile kadınlar afetlerde daha etkin rol üstlenecekler Bu proje ile kadınlar afetlerde daha etkin rol üstlenecekler

+++Ege Üniversiteli gençler 57. Alay’ın sancağını teslim aldı (4) ++Ege Üniversiteli gençler 57. Alay’ın sancağını teslim aldı (6) ++Ege Üniversiteli gençler 57. Alay’ın sancağını teslim aldı (Sancak)

“Ege Üniversitesi, bu kutlu nöbeti büyük bir gururla üstleniyor”
Ege Üniversitesine getirilen ‘57. Alay Temsili Sancağı’, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nuri Karakaş, Dr. Öğr. Üyesi Kâzım Uzun ve Arş. Gör. Semih Çınar tarafından Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan’a teslim edildi. Teslim merasiminde konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “57. Alay Temsili Sancağı; direnişi, azmi ve mücadele ruhunu yansıtıyor. Bu kutsal sancak, geçmişte düşmediği gibi gelecekte de asla düşmeyecek. Ege Üniversitesi olarak, bu kutlu nöbeti büyük bir gururla üstleniyor ve bu onurlu görevi bir yıl boyunca layıkıyla sürdürmek için gerekli tüm gayreti göstereceğiz. 57. Alay Sancağının temsil ettiği değerlerin tüm öğrencilerimiz, personelimiz ve vatandaşlarımız tarafından daha iyi anlaşılması ve paylaşılması amacıyla sancak, Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde sergilenecek. Sancağın teslim alınmasında emeği geçen Prof. Dr. Nuri Karakaş hocamıza, değerli öğretim üyelerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

++Ege Üniversiteli gençler 57. Alay’ın sancağını teslim aldı

“Öğrencilerimiz, yemin ederek sancağı teslim aldılar”

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nuri Karakaş, “Çanakkale Muharebelerinde, 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal (Atatürk) Bey’in dünya harp tarihine geçen ‘Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum’ emrini verdiği 57. Alay, üstün düşman birlikleri karşısında geri çekilmeyerek son neferine kadar savaşmış, sancağını yere düşürmemiştir. 57. Alay’ın bu direniş azmi Türk ordusunun zaferine giden yoldaki en önemli mihenk taşlarından biri olmuştur. Çok şehit vermesi nedeniyle ‘Şehit Alay’ olarak da anılan 57. Alay’ın kahramanlarının aziz hatıralarını yaşatabilmek adına Çanakkale Kara Muharebelerinin 90. yıl dönümünde başlatılan ‘57. Alay Yürüyüşü’ Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın himayesinde her yıl gerçekleşen geleneksel bir tören halini almıştır. Her yıl yapılan saygı yürüyüşünden sonra, 57. Alay Temsili Sancağı törenle bir üniversiteye teslim edilmektedir. Ege Üniversitesi, 2023 yılında sancağı ve nöbeti devralmıştır. Bu kapsamda, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Buse İmren, Reklamcılık Bölümü öğrencilerinden Mehmet Uğur Ata ve Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Kâzım Uzun, Ege Üniversitesini temsilen Çanakkale’de yapılan anma törenlerine katılmışlardır. Öğrencilerimiz, yemin ederek 57. Alay Temsili Sancağını Ege Üniversitesi adına teslim almış ve sancak Üniversitemize getirilmiştir” dedi. 57. Alay Temsili Sancak muhafaza nöbeti bir yıl boyunca Ege Üniversitesi tarafından sürdürülecek ve sancak önümüzdeki yıl Çanakkale’de yapılacak anma törenleri sırasında bir başka üniversiteye devredilecek.

Editör: Esra ÜNSAL Ünsal