Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumlarından olan Ege Üniversitesi, 68’inci kuruluş yıl dönümünü kutladı. Kutlama etkinlikleri, Rektörlük Bahçesinde Atatürk Anıtına üniversite üst yönetimi tarafından çelenk sunulmasıyla başladı. Çelenk sunma töreninde kısa bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Kuruluşumuzdan bu yana üniversitemizin gelişimine emek veren ve gayretleriyle başarılarımıza katkı sağlayan tüm mensuplarımıza şahsım ve Ege Üniversitesi adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyor; Üniversitemizin 68’inci kuruluş yıl dönümünü büyük bir coşku ve gururla kutluyorum” diye konuştu. Rektörlük bahçesindeki çelenk sunumunun ardından Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde “Ege Üniversitesi 68. Kuruluş Yıl Dönümü ve Akademik Yükselme Töreni” gerçekleştirildi. Törene, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, üniversite üst yönetimi, senato üyeleri, akademik-idari personel ile öğrenciler katıldı.

“Üniversitemizde büyük bir değişime imza attık”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından söz alan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Köklü geçmişiyle üniversitemiz, gerek ulusal gerekse uluslararası arenada saygın bir konuma sahip, öncü bir üniversitedir. Mezun olduğum bu güzide Üniversitenin Rektörü olarak üniversitemize kazandırdığımız bu saygın konumdan dolayı büyük bir kıvanç ve gurur duyuyorum. Bizler, göreve geldiğimiz ilk günden bu yana dek, sayısız başarılarla dolu saygın üniversitemizi, ülkemizin ve dünyanın en önemli bilim üreten markası haline getirmek için gece gündüz demeden çalıştık. Ege Üniversitesinin köklü tarihine yakışır bir gelecek inşa etmek için üstün gayret sarf ettik ve tüm gücümüzle ve inancımızla çalışmaya devam ediyoruz. Biliyoruz ki bilimsel ilerlemenin merkezi olan üniversitelerin başarılarını geleceğe taşıması, çağın değişen dinamiklerine uyum sağlanması ile mümkündür. Bizler de bu bilinçle hareket ediyor, Üniversitemizin gelişimine katkı sunmak için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Üniversitemizi, yükseköğretim camiasında layık olduğu noktaya taşımak için büyük bir değişim dönüşüm hareketi başlattık ve önemli başarılara hep birlikte imza attık” dedi. Gerçekleştirilen başarıları anlatan Rektör Prof. Dr. Budak, “Bugün gururla belirtmeliyim ki; geldiğimiz noktada Ege Üniversitesi, Araştırma Üniversitesi unvanına sahip, Türkiye’nin ilk Kurumsal Tam Akreditasyon Belgesini almış, Öğrenci Memnuniyetinde A Plus olmuş, Türk yükseköğretim sistemimize örnek olan öncü bir üniversitedir. Ayrıca Üniversitemiz, uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda kardeş ülke Azerbaycan ile Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan çift diploma projesini hayata geçirerek tarihe önemli bir not düşmüştür. Bunun yanında Özbekistan’daki üniversiteler ile yapılan anlaşmalar ile hem öğrenci değişim programları ve hem de akademik personel değişim programı bir o kadar başarılı bir şekilde işlemektedir. Yürüttüğümüz bu bilimsel çalışmalar, iki ülke arasındaki ilişkilere de katkı sunmaktadır. Bu başarılar elbette ki tesadüf değil, ortak akılla belirlenmiş hedefler doğrultusunda tek yürek olan Ege Üniversitesi ailesinin yoğun mesaisinin karşılığıdır” diye konuştu.

EÜ Moda ve Tasarım Yüksekokulundan akreditasyon atağı EÜ Moda ve Tasarım Yüksekokulundan akreditasyon atağı

“Ege Üniversitesi tarihindeki en yüksek akademik kadro desteğini sağladık”
Ege Üniversitesinde son 5 yıl içerisinde idari ve akademik pek çok soruna çözüm bulduklarını ifade eden Prof. Dr. Budak, “Bugün üniversitemizin 68. Kuruluş yıldönümünü, son bir yılda yeni akademik kadrolarına atanan öğretim üyelerimizle birlikte kutluyoruz. Üniversitemizin, Araştırma Üniversitesi başarısına kavuşması ile birlikte önemli kazanımlarından biri norm kadro uygulamasının kaldırılması oldu. Böylece yılların birikimi olan kadro sorununa köklü çözümler ürettik. Bugün, tüm akademik birimlerimizde kadro sorunu artık ortadan kalkmış durumda. Son beş yıla baktığımızda 2018’de 183, 2019’da 152, 2020’de 172, 2021’de 230 ve 2022’de 350 olmak üzere toplam bin 400 akademik kadro tahsis ettik. Ege Üniversitesi tarihindeki en yüksek akademik kadro desteğini sağladık. Cumhuriyetin 100. yılında da sağlamaya devam edeceğiz. Bu süreçte, akademik performansa dayalı olarak ÜNİSİS sistemini hayata geçirdik. Artık üniversitemizde eğitim, öğretim, araştırma ve döner sermayeye katkı açısından tüm akademik birimlerimizde; üniversite, fakülte, bölüm ve kişi bazlı olarak performansı net bir şekilde analiz edebilmekteyiz. Bundan böyle kadro tahsislerimizi yaparken, ÜNİSİS sisteminden aldığımız veriler ışığında performansa dayalı kadro tahsisleri yapacağız. Üniversitemizde bilimsel altyapıyı daha da yükseltmemiz ve uluslararası alanda giderek artan çetin koşullarda rekabet edebilmemiz için Cumhuriyetimizin 100. Yılında atama kriterlerimizde değişikliklere gittik. Detaylarını daha önce duyurduğumuz yeni kriterlerle üniversitemizin ivmesinin daha da yükseleceğini öngörüyorum” dedi.

“Nihai amacımız Ege Üniversitesi markasının gücüne güç katmak”
İdari ve akademik personele seslenen Prof. Dr. Budak, “Çatısı altında görev yaptığımız köklü üniversitemizi ulusal ve uluslararası arenada hak ettiği noktaya taşıma hedefiyle attığımız tüm adımlar, sizlerle daha da güçlenmektedir. Hedeflerimiz doğrultusunda gösterdiğiniz yüksek motivasyon ve kararlılık için senato üyelerimiz ve akademisyenlerimizin her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Nihai amacımız Ege Üniversitesi markasının gücüne güç katmaktır. İnşallah bundan sonra da tüm Ege Üniversitesi ailesi olarak bilime ve ülkemize aynı adanmışlıkla çalışacak yeni hedeflerimiz doğrultusunda yeni başarılara hep birlikte imza atacağız. Üniversitemizin bulunduğu noktaya gelmesinde emeği olan bütün mensuplarımıza minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Ebediyete uğurladığımız tüm hocalarımızı rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum. Başarılarımızın artarak devam edeceğine duyduğum inançla, üniversitemizin kuruluş yıl dönümünü kutluyor, kurulduğu ilk andan itibaren üniversitemizin gelişimine katkı sunan emektarlarımıza; bugün yine aynı heyecan ve adanmışlıkla çalışan tüm mensuplarımıza şahsım ve Ege Üniversitesi adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek sözlerini noktaladı. Rektör Budak, yükselme kaydeden akademisyenlere belgelerini verdi Rektör Budak’ın konuşmasının ardından Ege Üniversitesi Medya Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan “68. Kuruluş Yıl Dönümü” videosu izletildi. EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı tarafından icra edilen konser, dinleyicilerden beğeni topladı. Konser sonrası akademik yükselme kaydeden akademisyenlere belgeleri, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafından takdim edildi. Etkinlik, pasta kesimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Editör: Esra ÜNSAL Ünsal