Ege Üniversitesi (EÜ) Moda ve Tasarım Yüksekokulunun önderliğinde, Tasarım ve Planlama Akreditasyon Derneği (TAPLAK) bünyesinde Türkiye’de Moda Tasarımı, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı bölümlerinin akreditasyonunu gerçekleştirebilmek için Moda Tasarımı/Tekstil Tasarımı/Tekstil ve Moda Tasarımı Eğitim Programları Akreditasyon Kurulu (MOTETAK) kurularak Kasım 2023’te YÖKAK tarafından yetkilendirilme süreci tamamlandı. Böylelikle kurucu başkanlığını EÜ Moda Tasarım Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ziynet Öndoğan’ın yürüttüğü MOTETAK, Türkiye’de “Moda Tasarımı, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı” bölümlerinin akreditasyonunu TAPLAK Derneği bünyesinde gerçekleştirebilecek.

         Kalite ve akreditasyon çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “YÖKAK tarafından Türkiye’de ilk kez tam akreditasyon almaya hak kazanan üniversitemiz bünyesindeki tüm bölüm ve programlarımız, kalite ve akreditasyon çalışmalarına büyük bir özveri ile devam ediyor. Kaliteyi kültür haline getirdiğimiz üniversitemizde akreditasyon çalışmaları için tüm birimlerimiz yoğun çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu kapsamda akreditasyon çalışmalarıyla önemli bir adım atan Moda Tasarım Yüksekokulumuzu tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

         “Akreditasyon, hem ihracat hem de iş gücümüzü artıracak”

Türkiye’de Moda Tasarımı, Tekstil Tasarımı,  Tekstil ve Moda Tasarımı bölümlerinin akredite olması ile ilgili yürütülen faaliyetleri ve akreditasyon sürecinin önemini aktaran EÜ Moda ve Tasarım Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ziynet Öndoğan, “Ülkemizde öncelikli sektörler arasında yer alan hazır giyim, tekstil ve deri sektörlerinde tasarım değeri yüksek moda ürünleriyle markalaşmaya odaklı lider ülkelerden biri olmasının önünü açabilmek için, Moda Tasarım, Tekstil Tasarım, Tekstil ve Moda Tasarım eğitiminde akreditasyon sürecinin başlatılması önemlidir. İlgili sektörlerde eğitimde akreditasyonun başlatılması ve yayılması, ülkemizin öncelikli hedefleri arasında yer alan uluslararasılaşma hedefine de önemli katkı sağlayacak. Bu konuyla ilgili çeşitli sektör kuruluşları tarafından tarafımıza gelen talepler doğrultusunda sözü edilen programların akreditasyonunun ivedilikle başlaması, Türkiye’nin öncelikli sektörleri arasında yer alan hazır giyim, tekstil ve deri sektörlerinde moda tasarımcılarının katkısıyla Türk markalarının bilinirliğinin artırılmasına, böylece ihracat gücümüzün ve sektördeki nitelikli insan kaynağı istihdamının yükselmesine olanak sağlayacak.  Akreditasyon sürecinin başlatılması özellikle gelişmiş ülkelerle eğitimde ortak dili kullanmamızın ve uluslararası ikili işbirliği anlaşmaları yapmamızın önünü açacak. Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın çevik liderliğinde Moda ve Tasarım Yüksekokulu olarak akreditasyon başvurumuzu yaptık ve akreditasyon sürecimizde çalışmalarımızı yoğun ve özverili bir şekilde yürüterek sağlam adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz” dedi.

Tasarım ve Planlama Akreditasyon Derneği (TAPLAK) yönetim kurulu üyeliği görevinin yanı sıra TAPLAK bünyesinde Türkiye’de Moda Tasarımı, Tekstil Tasarımı, Tekstil ve Moda Tasarımı bölümlerinin akreditasyonunu gerçekleştirebilmek için kurulan MOTETAK’ın başkanlığını da Prof. Dr. Ziynet Öndoğan üstleniyor.

Bu proje ile kadınlar afetlerde daha etkin rol üstlenecekler Bu proje ile kadınlar afetlerde daha etkin rol üstlenecekler

Editör: Atakan Şen