Türkiye’de Mekteb-i Zirai Şahane’nin açılması ile başlayan tarım eğitiminin 177’nci yıl dönümü dolayısıyla Ege Üniversitesinde  “Tarım Bayramı” programı düzenlendi. Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Feyzi Önder Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen,  EÜ Senato Üyeleri, akademik ve idari çalışanlar ile öğrenciler katıldı.

EÜ Moda ve Tasarım Yüksekokulundan akreditasyon atağı EÜ Moda ve Tasarım Yüksekokulundan akreditasyon atağı

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Hepinizin bildiği üzere insanoğlunun varlığını sürdürmesinin temel koşulu olan gıdayı, sağlayan tarımsal üretimdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; ‘Millî ekonominin temeli ziraattır’ sözüyle de hatırlayacak olursak tarım, tarih boyunca insan yaşamında hep en önemli unsur olmuştur. Hiç kuşkusuz ki; ülkemiz, hem sahip olduğu genetik zenginlikleri hem de ekolojik çeşitlilikleriyle tarım potansiyeli çok yüksek olan bir ülkedir. İçinde bulunduğumuz çağda gıda ve tarımın, stratejik önemi en fazla olan unsur hâline geldiği ortadadır. İnsan yaşamını direkt etkileyen gıdada ve dolayısıyla sağlıklı beslenmede sorun olduğunda; var olan diğer unsurların hiçbir anlamı olmadığını gördük ve yaşadık. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda tarımın stratejik öneminin daha da artacağını öngörmek artık imkânsız değil. Bu nedenle, bilgi çağını yaşadığımız günümüzde tarımcılara, üniversitelere ve bilim insanlarına çok iş düşmektedir. Özellikle, artan bu gıda ihtiyacının karşılanmasında temel görev ziraat mühendislerine düşmektedir. Son yıllarda yaşanan pandemi sürecinde tarım ürünlerinin, gıdanın ve beslenmenin önemi daha iyi anlaşılmıştır. Bu süreçte, mesleğimizin, insanlığın geleceği açısından büyük bir öneme sahip olduğunun bilincine bir kez daha varılmıştır” diye konuştu.

 “Ülkemiz tarımına yönelik önemli çalışmalara öncülük ediyoruz”

Ege Üniversitesinin Türkiye’nin alanında en köklü fakültelerinden birisine sahip olduğunu ve Türkiye için örnek pek çok çalışmaya öncülük ettiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Budak, “Ülkenin en saygın ve sayılı ziraat fakültelerinden birine sahip olan Üniversitemiz, ülkemiz için yararlı çalışmalara hem öncülük etmekte hem de alanında yetkin ziraat mühendisleri yetiştirmektedir. Ülkemiz tarımına çalışmaları ile emek veren siz değerli akademisyenlerin, bilgili ve donanımlı tarım eğitimi alan gençlerimiz ile genç meslektaşlarımızın ülke tarımını en iyi yere getireceklerine inancım tamdır. Üniversitemiz bünyesinde bulunan tüm fakültelere ve meslek yüksekokullarına olduğu gibi Ziraat Fakültemizin uygulamalı eğitim kalitesinin ve araştırma olanaklarının iyileştirilmesi adına her türlü desteği sağlıyor olmaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim.  İnanıyorum ki, üniversite olarak farkındalığı en yüksek projeler ve çalışmalarla; ülkemizin ve insanlığın temel gereksinimi olan tarım ve gıda  alanında çözümler üretmeye ve uygulamaları sürdürülebilir kılmaya devam edeceğiz.  Tüm tarım camiasının Tarım Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum” dedi.

“Nitelikli eğitim olmadan gıda güvenirliği düşünülemez”

EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, “Tarımın önemi geçen iki yıllık küresel pandemi sürecinde daha fazla idrak edilmiş, nitelikli ve sağlıklı tarımsal üretimin yaşamsal önemi ortaya konmuştur. Yapılan tahminlere göre 2050’li yıllarda dünya nüfusunun 9 milyar olacağı göz önünde bulundurulduğunda, ‘tarım ve gıda’nın milli güvenlik olarak değerlendirilmesinin yanı sıra sağlık, gıda güvencesi, çevre, doğal kaynaklar, enerji, lojistik, finansman ve kırsal kalkınma gibi farklı açılardan da toplumu etkileyecektir. Yapılan araştırmalar önümüzdeki yıllar için önlem alınmadığında bireylerin beslenme için yeterli gıdaya ulaşmakta ciddi düzeyde zorlanacağını göstermektedir. Cumhuriyetin 100. Yılını kutladığımız ve ‘Türkiye Yüzyılı’ olarak nitelendirilen günümüzde ekonomik kalkınma hedefleri, yoksulluğun azaltılması, gıda güvenliği ve çağa uygun tarımsal üretimin önemi her geçen gün artmaktadır. Tarımsal üretimde verimliliği artırmak, üretimin izlenebilirliğini, kalite ve gıda güvenliğini sağlamak ile mümkün olacaktır. Unutulmamalıdır ki bilim odaklı ve nitelikli bir tarım eğitimi olmadan tarımsal üretim, sağlıklı beslenme ve gıda güvenliği düşünülemez” diye konuştu.  

“Fakültemiz bilim ihraç eder noktaya geldi”

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinin, dünyada tarım bilimleri alanında 225’inci, Türkiye’de ise ilk sırada bulunduğunu ifade eden Dekan Prof. Dr. Yücel, “Tarımda sürdürülebilir kalkınma amaçlarına öncülük eden fakültelerden birisi olma hedefiyle, köklü ve deneyimli akademik kadrosu, kaliteli ve güncellemeye sürekli açık olan eğitim planı ile hayat boyu öğrenmeyi kendine amaç edinerek ülke tarımının gelişimine yüksek düzeyde katkı sağlayacak donanımlı Ziraat Mühendisleri yetiştiriyoruz.  Günümüzde lisans ve lisansüstü düzeyde çift diploma programları ve yurt dışından gelen, 28 ülkeden 383 öğrencimizle  uluslararası görünürlüğü ve repütasyonu artmış, bilim ihraç eden bir fakülteyiz. Bugün fakültemizde 24’ü uluslararası olmak üzere toplam 87 Ar-Ge proje çalışması devam etmektedir. Aynı zamanda üniversite-sanayi işbirlikleri ile çeşit tescil çalışmaları da yapılmaktadır. Fakültemiz 2022-2023 öğretim yılında taban puan sıralamasında altı bölümüyle birinci, üç bölümüyle ise ikinci sırada öğrenci kaydı alarak Türkiye’de bu başarıyı elde eden tek ziraat fakültesi olmanın gururunu ve mutluluğunu bize yaşatmıştır. Ayrıca Cumhuriyetimizin 100. Yılında fakültemiz öğrencilerinin çabaları ile 13. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi, Sayın Valimizin ve Sayın Rektörümüzün himayelerinde İzmir’de üniversitemizde gerçekleşecek, stratejik tarım ürünleri, tarımsal üretim teknikleri genç ve geleceğin Ziraat Mühendisleri dimağında değerlendirilecektir.  Tarımsal üretime büyük emek ve özveri ile işgücü oluşturan üreticilerimizin, tarım sektörü içerisindeki tüm paydaşların, geçmişten günümüze tarım bilimine gönül ve emek veren değerli akademisyenlerimizin, ziraat mühendisi meslektaşlarımızın, geleceğin tarımına yön verecek meslektaş adayları sevgili öğrencilerimizin bu anlamlı gününü kutluyor, ebediyete irtihal etmiş değerli meslektaşlarımızı rahmetle anıyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Rektör Budak’a “Yaşam Boyu Onur” ödülü

Etkinlikte, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı tarafından hazırlanan müzik dinletisi sunuldu. Dinletide Rektör Prof. Dr. Necdet Budak da “Uzun ince bir yoldayım” adlı esere eşlik etti. Ayrıca, akademik aşama kaydeden Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Rektör Budak’a teşekkür ettiler. Etkinlik sonunda Ziraat Fakültesi Yönetim Kurulu adına Dekan Prof. Dr. Banu Yücel tarafından Rektör Budak’a “Yaşam Boyu Onur” ödülü takdim etti.

Editör: Atakan Şen