Gaziemir Belediyesi, 60 yaş üstü bireylere hizmet verdiği Ata Evi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nde, yaş almış vatandaşların yaşamla bağlarını koparmalarının önüne geçerek, onların evlerinden çıkıp sosyalleşmelerine olanak tanıyor. Spor odası, kütüphane, dinlenme odası ve çeşitli etkinlik alanlarının bulunduğu Ata Evi’nde verilen hizmetlerle yaş almış vatandaşların fiziki, sosyolojik ve psikolojik yönden güçlenmeleri sağlanıyor. Psikologun görev yaptığı merkezde, üyelere düzenli olarak demans ve depresyon testleri uygulanarak bilişsel ve psikolojik durumları takip ediliyor. Merkezde, vatandaşların bilişsel kapasitelerini korumak ve iyi vakit geçirmelerini sağlamak için sudoku, kelime oyunu, masa oyunları, spor, resim atölyesi, müzik çalışmaları ve sohbet gibi etkinlikler düzenleniyor. 359 üyesi olan Ata Evi’nde, Nisan 2019’dan bu yana 12 bin 476 bilişsel ve fiziksel aktivite düzenlendi.

“Kendinizi buradan alamıyorsunuz”
Hayatın her aşamasında mutlaka insanların bir uğraşı olması gerektiğini, özellikle emekli bireylerin eve kapanmaması gerektiğini ifade eden Ata Evi’nin 75 yaşındaki üyesi Mediha Za, “Kardeşim hastaydı onunla ilgilendiğim için Ata Evi’ne üye olamadım. Onun ölümünden sonra çok büyük bir travma yaşadım. O travmayı atlatabilmek için Ata Evi’ne üye oldum. Çok memnumun. Buradaki spor aktivitelerine, fizik tedavi programına, müzik çalışmalarına katılıyorum. Müziği çok seviyorum. Müzikle ruhumu besliyorum, arkadaşlarımla sosyalleşiyorum. Hayat insandan o kadar çok şey götürüyor ki çoğu arkadaşımız, eşini kaybetmiş ve yalnız. Gelip burada birlikte zaman geçirmek, sohbet etmek çok güzel. Ata Evi’nin çok güzel faaliyetleri var. Ruhen insanı çok dinlendiriyor. Bir ayağınız burada oluyor, kendinizi buradan alamıyorsunuz. 60 yaş üstü herkesin Ata Evi’ne üye olmalarını canı gönülden istiyorum” diye konuştu.  

“Ata Evi ikinci evimiz”
Ata Evi’ne ilk üye olan üçüncü kişi olduğunun ve sekiz yıldır bu merkezden faydalandığının altını çizen Fetinaz Köseoğlu, “Ata Evi, bizim ikinci evimiz. Burada çok mutluyuz. Ata Evi’nde olduğumuz için çocuklarımız da seviniyor. Buradaki arkadaşlarımı ve çalışanları çok seviyorum” diye konuştu.

Ata Evi üyesi Aytenur Akkan da duygularını şöyle ifade etti: “2016 yılından beri Ata Evi’ne üyeyim ve her gün buradayım. Eşimi iki yıl önce kaybettim, onun ölümünden sonra burada hayat buldum. Evden daha çok burada vakit geçiriyorum. Burada düzenlenen dersler sayesinde müzik benim hayatımın parçası oldu. İyi ki Ata Evi var yoksa hayat benim için zor olurdu. Yalnız başına evde yaşamak çok zor. Burada benim hayatım değişti.”

“Ata Evi’nde mutluluğu buldum”
Oğlunun tayinin çıkması nedeniyle İstanbul’dan İzmir’e göç etmek zorunda kaldıklarını ve burada kimseyi tanımadığı için zorluklar yaşadığını ifade eden 75 yaşındaki Sultan Güzel, “İstanbul’dan İzmir’e göç ettikten kısa bir süre sonra eşimi kaybettim. Eşimi kaybettikten sonra çok yalnız kaldım. Oğlumun araştırmaları sonucunda Ata Evi’yle tanıştım. İyi ki oğlum burayı bulmuş. Ata Evi’nde mutluluğu buldum. Buranın çalışanları güler yüzlüler ve bizimle çok ilgileniyorlar, arkadaşlarımızla çok mutluyuz” diyerek duygularını dile getirdi.

 

Bayraklı Belediyesi, tarihi değerlere sahip çıkıyor Bayraklı Belediyesi, tarihi değerlere sahip çıkıyor

--

Editör: Atakan Şen