Yakın zamanda kapılarını yazıya ve okumaya gönül verenlere açan Kat Üç Yazı Atölyesi, ilk atölye çalışmasını çocuklarla yapıyor. 4-11-18-25 Şubat tarihlerinde ve 9-13 yaş için düzenlenecek olan Çocuklar İçin Okuma ve Yazma Atölyesi’ne çok büyük önem verdiklerini söyleyen İzmirli Yazar Nergis Seli, Aziz Nesin’in ‘Çocuklara daha iyi bir dünya bırakmak yerine, dünyaya daha iyi çocuklar bırakırsanız sorun kendiliğinden çözülecek aslında.’ dediğini belirterek, “Peki, bunu nasıl başaracağız? Belki de bunun tek bir yolu yok ama en büyük pay, çocukların anlam dünyasını büyütmek olabilir” diye konuştu.

Uluslararası Mitoloji Film Festivali sona erdi Uluslararası Mitoloji Film Festivali sona erdi

Çocuklar için okuma ve yazma serüveni başlıyor

Bu yolda çocukları iyi ve nitelikli okurlar haline getirmenin, okuduklarını anlayan ve sorgulayan bireyler olmalarını sağlamanın yanında dillerini cinsiyetçi söylemlerden arındırabilmenin ve ötekinin varlığını kabul etmelerini sağlamanın atılması gereken ilk adımlar olduğuna vurgu yapan Seli, “Çünkü okuma ve yazma uğraşını böyle sağlam bir temel üzerine inşa edince, kendini tanıyan, doğru ifade eden, kendiyle barışık çocuklar yetiştirmek mümkün olabilir. Çocuklar için yaptığımız atölyelerde bunları hedefliyoruz. Ufacık bir kısmını başarabilirsek katkımızın çok büyük olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

4 hafta sürecek olan Çocuklar için Okuma ve Yazma Atölyesi’nin konu başlıkları ise şöyle:

Aç kitabı, oku, at kendini denize!

Kitap nedir?

Bir kitapla ne yaparsın?

Toplumsal cinsiyet eşitliği nedir?

Felsefe nedir, ne işe yarar?

P4C çalışmaları.

Öykü, karakter, mekan nedir?

Yazmasam deli olacaktım!

Yazı çalışmaları.

Eleştiri nedir? Neden önemlidir?

Seli: “Kat Üç kendiliğinden doğdu”

 

Kat Üç Yazı Atölyesi hakkında da bilgiler veren Seli, “Açıkçası bir hayalin peşine düştük. Tezer Özlü edebiyatın ‘yeryüzüne dayanabilmek için’ var olduğunu söylemiş. Sanırım bizim içimizde de benzer duygular var. Burası benim yazı evim olacaktı aslında ama mekan insanla güzel, insan da insanla güzel diyerek burayı bir yazı atölyesine dönüştürmeye karar verdim” dedi.

Bu atölyenin üretmek isteyen, çalışmak için bir yer isteyen, atölyeler yapmak isteyen herkese ait olduğunu vurgulayan Seli, sözlerini bir davet ile tamamladı:

“Aklınıza esen ne varsa onun için bir yerimiz, yeriniz var! Kapıyı çalın yeter. Çıktık işte bir yola, yolda olmak güzel. Yolu düşen gelsin”

Nergis Seli’nin yazma serüveni

 

“Yalnız bir çocuktum. Annemle babam çok çalışırlardı. Babamın gençliğinden bana kalan bir şiir defteri vardı. O şiirlere bakıp şiir yazar ve üzerine çizdiği resimlere bakıp resimler yapardım. Sokakta hayatta kalmaya çalışan, benim şansıma sahip olmayan çocukların, insanların dertleriyle dertlenirdim. Tüm bunlar beni yazmaya itti. O günden beri yazıyorum.

Sonra kızım olunca ona o kadar çok kitap okudum ki bir süre sonra her şey bir çocuk hikayesine dönüştü benim için ve böylece çocuklar için yazarken buldum kendimi. O gün bugündür çocukların odağında, çocuklar için yazıyorum”

 

Nergis Seli kimdir?

 

Celal Bayar Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Ege Üniversitesi Kadın Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. P4C (Çocuklar İçin Felsefe) eğitimi aldı. İlk öyküsü 2002 yılında yayımlandı ve daha sonra çeşitli edebiyat dergilerinde yazmaya devam etti. 2014 yılında Umutlu Çocuklar adlı derneği kurdu ve Türkiye’nin pek çok bölgesindeki ihtiyaç sahibi çocuklara ulaşma imkânı buldu. 2018 yılında Yakın Yayınları tarafından yayımlanan Yakından Geçen Mülteci Öyküler adlı derleme öykü kitabına dört öyküsüyle katkıda bulundu. Aynı yıl ilk çocuk kitabı Rüzgârla Uçan Çocuk Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Daha sonra felsefeye gönül vermiş dostlarıyla Çocuklar için Felsefe Derneğini kurdu.

İki tane çocuğu var,  bir de çocuklar için yazdığı kitapları…

Rüzgârla Uçan Çocuk, YKY 2018

Düşünme Çemberi Serisi, Say Yayınları 2019

Görülmemiş Bir Çiçek, The Poet House 2020

Bazıları Bazen, Yky 2020

Annem Dokuz Doğurdu, Kırmızı Kedi Yayınları 2021

Güzel Sözcük Koleksiyonu, YKY 2022

Kimi Daha Çok Seviyorsun?, YKY 2022

 

Editör: Atakan Şen