Yargıçlık, Cumhuriyet Savcılığı ve Avukatlık yaparak yaşamının 30 yılını hukuk alanına ayıran ve son 4 yıldır siyasetin içinde aktif rol alan Murat Aydın’ın yazılarından derlenen ‘Çare Biziz – Hak, Hukuk, Adalet ve Vicdan Yazıları’ isimli kitap Biz Kitap Yayınevi’nden çıktı. Hukuk alanında yayınlanmış kitapları ve makaleleri bulunan Murat Aydın’ın Ekim 2019 ile Nisan 2023 tarihleri arasında İz Gazete ve Gazete Pencere’de haftalık olarak kaleme aldığı köşe yazılarından derlenen bu kitap, Ak Parti iktidarının otoriter ve baskıcı yönetim anlayışının sürdüğü günlerin son üç buçuk yıllık yansımalarını içeriyor. Kitaptaki yazılar; hukuk, ekonomi, siyaset, devlet yönetimi, pandemi günlerinin izleri, kadın cinayetleri, basın özgürlüğü, çocuk hakları ve kent yazıları gibi konularda sınıflandırılarak okura sunuluyor. Gazeteci Yağız Barut’un hazırladığı editör notlarıyla da yazıların konusu, dönemi ve koşulları hatırlatılıyor.

İTHAF, UMUDUNU YİTİRMEYENLERE
Kitabını; şair Gülten Akın’ın ‘Deli Kızın Türküsü’ şiirinde yer alan, “Karayı kaldırın mavi koyun umudumu yitirmedim” dizesiyle umudunu yitirmeyenlere ve her yazıda izi olanlara ithaf eden Murat Aydın, ‘Çare Biziz’ isimli eserine ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Umutsuzluk ve çaresizlik hissettiğimde Nutuk'un ilk üç sayfasını okurum. 19 Mayıs 1919’da tarif edilen genel durumun korkunçluğuna, eldeki imkânların yetersizliğine rağmen geri dönmeyenlerin, mücadeleyi bırakmayanların uyguladığı yöntemler benim için hep yol gösterici oldu. Atatürk'ün söylediği ‘Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır’ sözüne hep inandım. Ve çaresizlik hissedenlerin çaresiz olmadığını, çarenin kendimiz olduğunu da onun, ‘Şayet bir gün çaresiz kalırsanız, bir kurtarıcı beklemeyin, kurtarıcı kendiniz olun’ sözlerinden öğrendim. Okurlarımız Çare Biziz isimli kitabımda bu iki sözün, düşüncelerime olan etkisini görecektir. Çare arayanların; çareyi başkalarında, kurtarıcılarda ya da liderlerde değil önce kendilerinde aramaları gerektiğine inandım. Bu kitap hepimizin sabırsızlıkla beklediği 14 Mayıs seçiminden önce okuru ile buluştu. Seçim sonucunun ülke için önemi büyük. Ama sonuçtan daha önemli olan hepimizin içinde olan mücadele azmi ve kararlılığıdır. Yani demem o ki seçimin sonucu ne olursa olsun daha iyi bir yaşam, daha özgür ve mutlu bir toplum için mücadele etmeye devam edeceğiz. Hep daha iyisini isteyerek, hep daha iyisini umut ederek, bu istek ve umutlarımızın gerçek olması için çalışıp mücadele ederek… Bu kitap ülkemiz için yeni bir başlangıcın şafağının sökmesinden önceki en karanlık anlarda yazıldı ve dilerim ki okurlar kitabı eline aldığında şafak sökmüş, gün ışımaya başlamış olur. Olmamışsa da gecenin karanlığına bakıp hüzünle içimizi çeker ama doğru bildiğimiz yolda yürümeye ve mücadeleye devam ederiz; çünkü çare biziz.”

ARŞİVLİK BİR KİTAP HAZIRLADIK
Kitabın editörlüğünü yapan ve ön sözünü yazan gazeteci Yağız Barut ise kitaba ilişkin, “Olur da benzer bir tek adam rejimini yeniden yaşarsak, iyiliğin kaybetmesine izin vermemek için ne yapmamız gerektiğinin altını çizen arşivlik bir kitap hazırladık. Bu yüzden okudukça kendinize görevler biçmek üzere notlar alın isteriz. Çünkü biliyoruz ki yeni bir kurtarıcı gelmeyecek, çare biziz!” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Mitoloji Film Festivali sona erdi Uluslararası Mitoloji Film Festivali sona erdi

MURAT AYDIN KİMDİR?
1971 yılında Ergani’de doğdu. 1987 yılında Manisa Lisesi’nden, 1991 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi  Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Kamu Hukuku alanında yüksek lisans sonrasında doktora eğitimini tamamladı ve suç mağdurlarının ikincil mağduriyetinin önlenmesine ilişkin teziyle hukuk doktoru oldu.
1992-1995 yılları arasında İzmir’de Avukatlık ve Hâkimlik stajını yaptı.
1995 yılında Ceyhan (Adana) Hâkimi olarak mesleğe başladı. Gerger (Adıyaman) ilçesinde Cumhuriyet savcılığı yaptıktan sonra, Altıntaş (Kütahya), Adana, Karşıyaka ve Trabzon adliyelerinde hâkimlik yaptı.
Kasım 2018’de hâkimlik görevinden ayrılarak Karşıyaka’ya döndü.
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) İzmir Temsilciliği ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.
Yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü alanlarında çalışmalar yaptı.
Suça sürüklenen ve suç mağduru olan çocuklar, çocuklara yönelik cinsel istismarın önlenmesi, kadına karşı şiddetle mücadele ve kadın hakları ile engelli hakları alanlarında çalışmalar yaptı. Bu konularda; yasa ve yönetmelik çalışmalarına katıldı, eğitimler verdi, ulusal ve uluslararası düzeyde kongre ve panellerde konuşmacı olarak bulundu.
Hukuk alanında yayınlanmış kitapları ve makaleleri bulunmaktadır.
Halen İzmir’de serbest avukatlık yapmakta, Karşıyaka Belediye Meclis Üyeliği ile İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği ve CHP Grup Başkan Vekilliği görevlerini sürdürmektedir.
Evli ve iki çocuk babasıdır.

Editör: Atakan Şen