Alanında ilk özelliği taşıyan tematik bir festival olan Uluslararası Mitoloji Film Festivali insanlığın ortak hikayesi olan mitoloji ile tüm sanat dallarına dokunan ve özellikle gençleri hedefleyen bir festival olarak gerçekleşti. Festival Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ ve  Yönetmen Ezel Akay’ın ödül aldığı  törenle sona erdi.

FESTİVALİN AMACI TÜRK MİTOLOJİSİ’NİN ZENGİNLİĞİNE DİKKAT ÇEKMEKTİ

Festivalin amacını, özellikle Türk Mitoloji’sinin, hikaye anlatma geleneğinin zenginliğine dikkat çekmek ve bu alandaki sinema üretimlerini arttırmak olarak açıklayan Festival Direktörü Gülşah Elikbank, festivalin ilk olarak bu yıl gerçekleştiği halde yoğun ilgi ve destek gördüğünü, bu durumun da festivali daha genişletmek için kendilerine heyecan verdiğinin altını çizdi.

 

Festivalde 21 Aralık Perşembe günü Yaşar Üniversitesi’nde Mitolojide Güzellik ve İyilik kavramlarını Doç.Dr. Yasemin Polat anlatırken ardından ‘Güzel ve Çirkin’ filmi izlendi. 22 Aralık Cuma günü ise Doç.Dr. Pınar Fedakar ve yazar Gülşah Elikbank, Türk Mitolojisi başlığında, Doç.Dr. Seçkin Sarpkaya ise Sinema ve Dizilerde Mitoloji adlı bir panel gerçekleştirdi ve panel büyük bir kalabalık tarafından izlendi. Panellerin ardından ‘Yerdeniz Öyküleri’ filmi gösterildi.

Karabağlar Belediyesi Yıldız Kenter Kültür Merkezi’nde ise festival kapsamında  22 ve 23 Aralık tarihlerinde gün boyu film gösterimleri sürdü ve tüm gösterimler halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşti.  

ÖDÜL TÖRENİ 23 ARALIK’TA GERÇEKLEŞTİ

23 Aralık Cumartesi  Karabağlar Yıldız Kenter Kültür Merkezi’nde, genç yetenek Zeynep Duru Güleç'ten arp dinletisinin ve Prof. Dr. Akın Ersoy'un İzmir Mitolojisi sunumunun eşlik ettiği ödül töreninde Türk Mitolojisi’nin iki önemli kavramı; ÜLGEN ve MERGEN sahiplerini buldu.

MERGEN  MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ’a, ÜLGEN EZEL AKAY’a

İzmirli avukat/yazar Koşar, Ankara'da okurları ile buluştu İzmirli avukat/yazar Koşar, Ankara'da okurları ile buluştu

Mergen ödülünü; yaşayan çınar, ömrünü bilime ve ülkesine adayan Muazzez İlmiye Çığ alırken, Ülgen ödülünü yaptığı filmlerle hikaye anlatma geleneğine, Anadolu efsanelerine atıflarıyla tanınan ünlü yönetmen Ezel Akay aldı.

Festival direktörü Gülşah Elikbank, gelecek sene Türk mitolojisi içeren bir senaryoya özel bir ödül vereceklerini ve o senaryonun beyaz perdeye uyarlanması için de öncülük yapacaklarını paylaştı.

Editör: Birgül Gümüştaş