Veysel Gider Adı Kalır' Anma Sergisi Daveti

Küratörlüğünü Erkan Doğanay’ın yaptığı, Âşık Veysel’in torunu fotoğrafçı Nazender Süzer Gökçe ve Gazeteci Fotoğrafçı Gürsel Gökçe’nin özel koleksiyonundan oluşturulan ‘Veysel Gider Adı Kalır’ adlı anma sergisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, AKM İstanbul’dan sonra İzmir Kültür Sanat Fabrikası içinde yer alan İzmir Resim ve Heykel Müzesi geçici sergi salonunda 12 Mayıs 2023 tarihinde saat 14.30'da yapılacak açılışla izleyicilerle buluşacak.   

Âşık Veysel’in hayatını ve onunla yapılmış röportajları, makaleleri ve haberleri gün ışığına çıkararak gelecek nesillere aktarmayı hedefleyen sergide Ara Güler, Fikret Otyam, Ozan Sağdıç, Mustafa Türkyılmaz, Ergun Çağatay ve dönemin Anadolu Ajansı foto muhabirlerinin objektifinden fotoğraflar; Eren ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun resimleri ile Orhan Peker’in deseni, Alper Çınar’ın heykeli, Ressam Yusuf Toprak tarafından Âşık Veysel vefat ettiğinde yüzünden alınan mask da sergilenen önemli eserler arasında yer almaktadır.  

Yarım asıra yaklaşan Esen Plastik sektörünün gururu Yarım asıra yaklaşan Esen Plastik sektörünün gururu

Görme engelliler için “Braille” alfabesiyle hazırlanan 4 ciltlik “Basında Âşık Veysel” kitabının yer alacağı sergide aynı kitabın tiyatro sanatçıları tarafından seslendirilen “sesli” versiyonunun da tanıtımı yapılacaktır. Anadolu'daki yaşamı gerçekçi bir şekilde yansıtan, senaryosunu Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yazdığı, Metin Erksan’ın yönettiği 1952 tarihli, Âşık Veysel’in de yer aldığı "Karanlık Dünya" adlı film, orijinal haliyle sergi konsepti içinde yer alacak. Alman Film yönetmeni Jochen Menzel tarafından hazırlanan ‘Âşık Veysel ile Buluşmalar’ kısa filmi izleyici ile buluşacak. 

Sergi, 12 Mayıs-11 Haziran 2023 tarihleri arasında İzmir Resim ve Heykel Müzesi geçici sergi salonunda ziyaret edilebilecek; İzmir’den sonra Ankara’da da ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. 

 

Editör: Esra ÜNSAL Ünsal