Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, kanalizasyon hatlarında meydana gelen sızma ve kaçakları artık yolları kazmadan boru hattının içinden onarıyor. Bu metot sayesinde, kazılarak haftalarca sürecek olan onarım çalışmaları saatler içerisinde bitirilecek. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi kanalizasyon hatlarında oluşan sızma ve kaçakların önlenmesi adına teknolojik dev bir adım attı. Büyükşehir Belediyesi iştiraki BASKİ, Balıkesir merkezi ve ilçelerde ekonomik ömrünü tamamlaması sonucu kanalizasyon hatlarında meydana gelen arızaları kazısız yöntem (Fold&Form) metodunu kullanarak giderecek. Yollar kazılmadan Fold&Form metodu ile arızaların giderilmesi hem zaman bakımından hem de ekonomik olarak büyük bir kazanç sağlayacak. Yöntem ilk defa Adnan Menderes Mahallesi ve Hacı İlbey Mahallesi Anafartalar Caddesi’ndeki kanalizasyon hatlarında kullanıldı. BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a sistem hakkında uygulamalı olarak bilgilendirme yaptı.

yollar_kazilmadan_hatlar_onariliyor__2  yollar_kazilmadan_hatlar_onariliyor__3

Başkan Kırgöz, Yarıyıl Tatilinde Çocukları Unutmadı Başkan Kırgöz, Yarıyıl Tatilinde Çocukları Unutmadı

SİSTEM HIZLI ÇALIŞIYOR
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, yoğun trafik ve çevre şartlarını göz önüne alarak kazı yapmaksızın kanalizasyon hatlarında onarma çalışmalarına başladı. Ekipler çalışmalara önce kanalizasyon hattının temizliğini gerçekleştirerek başlıyor, ardından kamera ile hattın içinde kırık ve çatlakları tespit ediyor. Arızanın tespit edilmesi halinde buhar aracında 175 °C ısıtılarak, basınç kullanımı ile katlanan PVC astar malzemesi arızalı bölgeye ulaştığında tamamen genişletiliyor. Freze robotu kullanılarak boru hattının içinde evsel bağlantılar yeniden ana boru hattına bağlanarak onarım çalışmaları tamamlanıyor. Ekipler, Adnan Menderes ve Hacı İlbey Mahallesi’nde kısa bir sürede bin 100 metrelik atık su hattının rehabilitasyonu tamamladı.

DEPREME VE DARBELERE DAYANIKLI
Tam ve bağımsız yapısal bir bütünlük sağlamak için gerekli malzeme sertliği olan bu boru, depreme ve darbelere karşı olağanüstü dayanıklılığa sahip. Borular, kazısız rehabilitasyon sonrası tüm boru çapları için ilk üretildiği boru şeklini tam olarak alıyor ve mevcut ana boruya entegre oluyor.

3 HAFTALIK İŞ 3,5 SAATTE BİTTİ
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Hacı İlbey Mahallesi Anafartalar Caddesi’ndeki kanalizasyon hattında ilk defa kullanılan Fold&Form metodunu inceledi. İleri teknoloji kullanılarak hayata geçirilen metot Balıkesir’de ilk kez kullanıldığı bilgisini veren Başkan Yılmaz, “Yeni sistemden önce yollar kazılarak rehabilitasyon çalışmaları yapılıyordu. Bu yöntem yapılırken doğalgaz ve su boruları ister istemez patlatılıyordu. Artık yeni metot ile kanalizasyon hatları uzun yıllar dayanıklı olacak. Yenilik nerde varsa Balıkesir Büyükşehir Belediyesi onlara ulaşarak Balıkesir’de uyguluyor. Amacımız daha yaşanılabilir, daha konforlu bir şehir yapmak. Anafartalar Caddesi’nde 3 hafta sürecek bir işi 3,5 saatte bitirdiler” dedi.

yollar_kazilmadan_hatlar_onariliyor__5  yollar_kazilmadan_hatlar_onariliyor__4

Editör: Esra ÜNSAL Ünsal