DSİ yatırımlarının kaynağını teşkil eden su, yaşamsal öneminin yanında tüm üretim süreçlerinin ana girdilerinden birini oluşturuyor. Ulaştığı her alanda adeta zincirleme bir reaksiyona sebep olan su, hem sektörel hem de sektörler arası hareketliliği tetikliyor. Suyun tarım ve sanayide yarattığı güçlü etki, geniş iş sahalarının doğmasına da vesile oluyor. Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor. Bu bağlamda ülkemizde 1954 yılından bu yana toprak ve su kaynaklarını geliştirmekle mesul olan DSİ, aralarında dünyada ilk kez uygulanan projelerin, en yüksek ve büyük barajların, en uzun sulama kanallarının ve içme suyu maksatlı tünellerin bulunduğu sayısız tesisi tamamlayarak milletimizin istifadesine sunmuş ve sunmaya da devam etmektedir.Manisa Selendi’de 9 bin 100 dekar verimli tarım arazisini modern sulama ile buluşturacak “Ayanlar Barajı Sulaması İkmal İnşaatı” tamamlandı. 2022 sulama sezonu ile birlikte barajdan tarlalara can suyu verileceğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, bölge üreticisinin bu yıldan itibaren yılda ortalama 30 milyon lira daha fazla kazanacağını söyledi.Manisa Selendi’de 9 bin 100 dekar arazi can suyuna kavuşuyor. Ayanlar Barajı Sulaması İkmal Projesi” bitirildi.

 Kaya Yıldız “Manisa’mıza hayırlı olsun”

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız’Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin talimatı ile projeyi 2022 yaz sezonuna yetiştirebilmek için yoğun bir çaba sarfettik. İnşaat kapsamında toplam 33 bin 827 metre boru döşedik.  1 Basınç kırıcı vana, 6 hat kapama, 111 su alma vanası, 30 vantuz,72 tahliye vanası, 43 ayrım yapısı olmak üzere toplam 263 adet sanat yapısı inşa ettik.’

2017-12-19 Manisa Selendi Ayanlar Göleti (1)

Akciğer pıhtısına anjiyografi ile müdahale Akciğer pıhtısına anjiyografi ile müdahale

 Yılda 30 milyon TL kazandıracak

Ayanlar Barajı Sulaması’nın devreye girmesi ile bölgede ürün çeşitliliği ve verimin artacağını kaydeden DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, 2022 yılı rakamlarıyla Manisalı üreticilerin ortalama 30 milyon lira ek gelir elde edeceğinin altını çizdi.

 4,95 milyon m3 su tutacak

Selendi yakınlarındaki Alan Deresi üzerine inşa edilen Ayanlar Barajı’nın gövdesi kil çekirdekli kum çakıl dolgu tipinde projelendirildi. Temelden yüksekliği 41.5 metre olan baraj 4 milyon 950 bin m3 su depolama hacmine sahip.

Editör: Melisa Kucuk