Egeli öğrenciler VR teknolojisi ile ders görecek

 Ege Üniversitesinin yürütücüsü olduğu ulusal ve uluslararası ortaklı, tekstil alanında eğitim alan öğrencilerin bilgi düzeylerini dijital teknolojilerle artırmak ve uzaktan eğitim için yeni öğrenme materyalleri geliştirmek hedefi ile hazırlanan “Sürdürülebilir Tekstil Eğitimi için Dijital Eğitim Materyalleri (Vir2TEX)” Erasmus Plus projesi final toplantısı gerçekleştirildi.

Yürütücülüğünü Emel Akın Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Sevda Altaş’ın yaptığı projede öğrenciler, “Textile Manufacturing with the Innovative E-Learning Methods” dersi kapsamında, VR 360 video gözlükleri kullanarak ders yaptı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Öğrencilere tekstil eğitiminde yenilikçi öğrenme yöntemleri kazandıran Prof. Dr. Sevda Altaş ve projede emek gösteren tüm hocalarımızı tebrik eder çalışmalarında başarılar dilerim” dedi.

EÜ Biyomühendislik Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Emel Akın Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Sevda Altaş, Yaşar Üniversitesi öğretim üyesi Murat Ertan Doğan, yurt dışı proje ortakları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Düzenlenen final toplantısında katılımcılara VR gözlük ile geliştirilen eğitim içerikleri denetildi.

++Egeli öğrenciler VR teknolojisi ile ders görecek (2)

Projenin detayları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sevda Altaş, “Geliştirilen yeni eğitim materyalleri ile hem sınıf hem de uzaktan öğretim yaparken öğrencilerin ilgisini çekerek yeni öğrenme deneyimleri yaşatılmasını hedefledik.  Bu proje ile ekranı ortadan kaldırarak, VR 360 video ile öğrencileri gerçek durumların ortasına yerleştirdik ve daha iyi anlama ve öğrenme aktivesi için sanal gerçekliğin (VR) potansiyeli kullandık. Stüdyo ortamında profesyonel seslendirme ile hazırlanan videolar ile artık öğrencilerimiz fabrikaya gitmeden uzaktan üretim sürecini ve makineleri tanıyabiliyorlar. Proje kapsamında 14 Haftalık Eğitim içeriği oluşturarak; Tekstil Teknolojisi, Giyim Üretim Teknolojisi ve Moda Tasarım Programlarına seçmeli ders olarak eklettik. Hali hazırda, lisans öğrencileri için Ege Üniversitesi Seçmeli Ders havuzunda uzaktan eğitim yöntemi ile ‘Textile Manufacturing Process from Fiber to Garment with the Innovative E-Learning Methods’ isimli eğitim dili İngilizce olan bir ders açıldı. İlk kez Meslek Yüksekokulunda yenilikçi öğrenme yöntemleri kullanılarak öğrencilere tekstil eğitimi verildi” dedi.

Bu proje ile kadınlar afetlerde daha etkin rol üstlenecekler Bu proje ile kadınlar afetlerde daha etkin rol üstlenecekler

“Projemiz tekstil eğitimi veren kurumlara fayda sağlayacak”

Projenin çıktılarının tekstil alanında eğitim veren kurumlar için faydalı olacağını ifade eden Prof. Dr. Altaş, “Bu projenin hedef kitlesini tekstil eğitimi alan meslek yüksek okul, tekstil mühendisliği ve moda tasarım okuyan öğrenciler. Tekstli alanında eğitim veren öğretmenler, eğitmenler ve danışmanlar, tekstil üretimi yapan özel firmalarda işe yeni başlayanlar, sürdürülebilir öğrenme ve farkındalık yoluyla yaşam boyu öğrenmede tekstil eğitimi alan öğrenciler ve eğitimciler oluşturuyor. Dolayısıyla bu proje alt yapı imkânı bulunmayan fakat eğitim öğretim sürecinde öğrencilere konuları anlatırken birçok makinede uygulama yapma gereksinim duyan diğer tekstil konusunda eğitim veren kurumlar için de faydalı olacak. Proje çıktılarına ücretsiz olarak tüm hocalar, öğrenciler ve kendini tekstil alanında geliştirmek isteyen kişiler kolayca ulaşabilecek. Öğrencilerle hibrit eğitimi sürdürdüğümüz bugünlerde geliştirilen eğitim materyalleri Emel Akın MYO öğrencilerine test ettirilmekte ve öğrencilere uygulanan anketlerde elde edilen geri dönüşlerden yola çıkarak içerikler güncellenmektedir. Bu ders, meslek yüksekokulunda yenilikçi yöntemler kullanılarak yürütülecek ilk ders niteliğinde olup, ileride bu konuda yapılacak çalışmaları da destekleyecek” diye konuştu.

Prof. Dr. Altaş, “Proje süresince Tekstil Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Zümrüt Önal, Doç. Dr. Sema Namlıgöz ve Doç. Dr. Gözde Ertekin içerik hazırlamada  destek verdi. Meslek Yüksekokulumuzda görev yapan Öğr. Gör. Şükran Tümer ve Öğr. Gör. Berna Aybartürk’de tasarım ve yaygınlaştırmada görev aldı. Kendilerine destekleri için teşekkür ediyorum” dedi.

Ege Üniversitesi yürütücülüğünde gerçekleştirilen projenin ortakları Yaşar Üniversitesi, Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi, ETN School (İtalya), Unıversıtatea Dın Pıtestı (Romanya) ve Eduexpert (Polonya) firması yer alıyor. Proje kapsamında hazırlanan eğitim içeriklerine Uz Pamuk, Tepaş Tekstil, Sun Tekstil ve Ekoten firmaları destek verdi. Geliştirilen eğitim içeriklerine “https://vir2tex.yasar.edu.tr/” web adresinden ulaşılabilecek.

 

Editör: Esra ÜNSAL Ünsal