Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği taslağıyla birlikte, motosikletli kuryeler ile ilgili birtakım düzenlemelere gidilecek. Taşıma süresi taahhüdünün olmaması, sektörde yetkin olanların çalışması, yetki belgesi zorunluluğu, taşınacak ürünün ağırlığı gibi yapılacak düzenlemelerle yaşanan olumsuzlukların önüne geçilmesi planlanıyor. Aynı zamanda kuryelerde koruyucu ekipman kullanım zorunluluğu da olacak. Koruyucu ekipman içinde yer alan reflektifli yelek üzerinde "KURYE" ibaresi yazılı bulunacak.

“YELEKLERİN ARKASINDA ‘KURYE’ YAZMASI SUİSTİMALE AÇIK”

Radyo Trafik İzmir ve Radyo Trafik Ankara’da ortak yayınlanan “Burcu Coşkunseda ile MotoKask” programına konuk olan Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Zafer Fatih Özsoy, hazırlanan taslağa genel olarak destek verdiklerini belirterek bazı eksikliklerin de olduğunu söyledi. Yeleklerin arkasına “KURYE” yazacak olmasını değerlendiren Özsoy, “Bu yazıyı bir yeleğe yazmak en kolay şey. Kötü niyetli kişiler de bunu yapabilirler. Sektör çalışanları, “kamyoncuların arkasında “kamyoncu” mu yazıyor?” diye haklı bir serzenişte bulunuyor. İsteyen herkes bu yazıyı yazdırabilir ve suç işleyerek bu suçu kuryelere mal edebilir.” ifadelerini kullandı.

“MOTOSİKLET EKİPMANLARININ VERGİ ORANI YÜZDE 1 OLMALI”

Zafer Fatih Özsoy, konuşulması gereken başka konuların olduğunu kaydederken, “Firmalar, kuryelere gerekli ekipmanları vermeli ancak bunların standartları önemli. İş güvenliği kıyafetlerinde yüzde 1 vergi alınıyorsa, motosiklet ekipmanlarında da vergi oranı yüzde 1 olmalı. Kuryelerin mesleki kodunun belirlenmesi, meslek olarak görülmeleri, süre sınırının kaldırılması pozitif şeyler. Eski motosikletlerle hizmet vermek tehlike arz ediyordu. Yeni düzenlemede motosikletlere 10 yaş sınırı getirilmesi olumlu bir gelişme. Mevzuatta kuryelik diye bir başlık yok. Bu mesleğin bir tanımının olmaması acı bir durum. Yeni yasa taslağıyla birlikte kuryelik diye bir tanım devreye giriyor. Birçok maddede görüşmelerimiz devam ediyor. Taslak güzel hazırlanmış ama bazı düzeltmeler yapılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

RÜZGARLI HAVALARDA MOTOSİKLETLİLERİN TRAFİĞE ÇIKMASI YASAKLANMALI

“Böcek” için soruşturma başladı “Böcek” için soruşturma başladı

Geçen yıl rüzgarın kuvvetli olduğu günlerde bazı illerde motosikletlilerin trafiğe çıkmasının yasaklandığını da hatırlatan Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Özsoy, “Motosikletler, diğer araçlara oranla daha düşük hızdaki rüzgardan etkilenebiliyor. Tehlike yaşanmaması adına, rüzgar hızının motosikletlileri etkileyecek şekilde eseceği zamanlarda otoriteler tarafından sürüşün yasaklanması gerekiyor. Bunun yasal bir zemine bağlanıp, bir standarda oturtulması gerekiyor.” önerisinde bulundu. 

RADYO TRAFİK’E TEŞEKKÜR ETTİ

Motosiklet kullanıcıları olarak, Radyo Trafik’in desteğini her zaman hissettiklerini aktaran Zafer Fatih Özsoy, “Hassasiyet gösterdiğiniz konularda daha hızlı yol aldığımızı görüyoruz. Katkılarınız için teşekkür ederiz.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Editör: Birgül Gümüştaş