Bugün sizleri Ege ovalarında son yıllarda yaygın olarak rastladığımız bir domates kurutma alanına götüreceğim.

Haziran-Eylül ayları arasında hasat dönemi başlamasıyla Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki illerden gelen mevsimlik tarım işçileri eş ve çocuklarıyla sezon bitene kadar farklı illerdedomates işinde çalışıyorlar.Gittikleri bölgelerde çadır veya konteynerlerde kalan işçiler günlük yevmiye karşılığında yaz sıcağında bazen 40 derece altında sabahtan akşama kadar çalışıp ev ekonomilerine katkı sağlıyorlar.

Temmuzda hasadı yapılan domatesler kurutulmak üzere kamyon veya traktörlerle belırlenen alanlara getiriliyor. Toprak zemin üzerine serilmiş beyaz örtüyle kaplanmış bu alana dağıtılan domatesleri gün doğumuyla işçiler tek tek ortadan keserek kuruması için tarlaya seriyorlar.

Arada kısa molalar için çadırlarına giden işçiler, ailenin en küçüğünden en büyüğüne kadar görev paylaşımı yaparak bu işte ter döküyorlar. Kurutulan bu domatesler müşteri talebine göre kükürtlü veya tuzlu olarak hazırlanıp 60'ın üzerinde ülkeye ihraç ediliyor.

Bu işçilerin güneşle başlayıp güneşle biten, uzun ve sıcak bir mesaileri var. Bu insanlar olmazsa bu ihracat olmaz, ihracat olmazsa bu ülkede kalkınma olmaz.Ellerine emeklerine sağlık..