Cumhuriyetin Kadınları 3. İzmir Kadınlar Kongresi'nde buluştu Cumhuriyetin Kadınları 3. İzmir Kadınlar Kongresi'nde buluştu

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası, (İzmir YMMO) Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi işbirliği ile ekonomi gazetecileri bir araya geldi. SwissOtel Büyük Efes’te yapılan toplantıda yeminli mali müşavirler ile ekonomi muhabirleri gündemi değerlendirdi. Toplantıda İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin, EMD İzmir Şube Başkanı Murat Demircan ile iki kurumun yönetim kurulu üyeleri de yer aldı. Toplantının açılışında konuşan İzmir YMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, yeminli mali müşavirliğin önemi ve özellikle şirketlere sundukları tam tasdik hizmeti hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de 35 bin firmanın tam tasdik hizmeti aldığını söyleyen Zengin, “Bu rakamı 100 binlerin üzerine çıkarmak istiyoruz. Tam tasdik, firmalar açısından büyük avantajlar sağlıyor, olası vergi denetimlerinde sürpriz sonuçlarla karşılaşmıyorlar, vergiyi doğru şekilde ödüyorlar, tüm hesapları vergi mevzuatına uygun hale getiriliyor. Bu anlamda tam taktikle hem toplum, hem devlet hem de şirket kazanıyor diyebiliriz” dedi.

“EYT’de tazminatlar için işverene kredi imkanı verilmeli”

Gazetecilerle gündemi de değerlendiren İzmir YMMO Başkanı Zengin, EYT, firmaların yatırım iştahı, yabancı sermayenin Türkiye’de girişi konusunda da fikirlerini paylaştı. EYT’nin 22 yıllık bir mağduriyet olduğunu söyleyen Zengin, “Görünen o ki yılbaşından önce EYT meclise gelecek ve Ocak Şubat 2023 gibi de yasalaşacak. İlk etapta 1-1,5 milyon çalışanın emekli olma ihtimali mevcut. Emek yoğun sektörlerde oluşacak kıdem tazminatı konusunda işverene düşük faizli ya da faizsiz kredi, taksitlendirme gibi imkanlar muhakkak getirilmeli” dedi.

“Yatırım iştahı var, hamle yok”

Gelen soru üzerine firmaların yatırım iştahları konusunda da bilgiler veren Zengin, “Türkiye’de 35 bin firma tam tasdik hizmeti alıyor. Bu firmalar Türkiye’nin haliyle en önde gelen firmaları. Bu anlamda bizim gözlemimiz firmalar yatırım yapmak istiyor ancak girişimler fizibilite aşamasında kalıyor. Herkes gibi yatırım düşünen firmalar da seçime kilitlenmiş durumda. Seçim sonrasını görmek, oluşacak tabloya göre yatırımı yapma ya da vazgeçme kararı alacaklar. Şuan çoğunluk bekle gör politikası güdüyor” diye konuştu.

“Yabancı yatırımcı için CDS primimiz düşmeli”

Türkiye’ye yabancı yatırımcı ilgisinin son yıllarda azaldığını da ifade eden Zengin, “Yabancı sermayenin bir güven problemi mevcut. Hukuki zemine güvenmediği için yatırım konusunda çekinceler sunuyorlar. Yatırımcıların dikkate aldığı CDS pirimi Rusya’dan sonra en yüksek ülke Türkiye. Yabancı sermaye girişi için yapısal reformlarla birlikte CDS priminin de düşmesi gerekiyor. 1000 üzeri iflas olarak kabul edilirken Türkiye’nin CDS pirimi 850’lerde. Bu çok yüksek” diye konuştu.