Can dostlarımızın su ihtiyacından elektronik atıklara, doğal afetlerden zehirsiz sofralara kadar pek çok konuda proje geliştiren öğrenciler, okullarına konuk olan yerli ve yabancı uzmanları da konuk ettiler

Öğrencilerinin, disiplinlerarası projeler, eko okul ve toplum hizmeti çalışmalarıyla çevre sorunlarına duyarlı dünya vatandaşları olma yolunda çalışmalarını sürdüren İzmir SEV İlköğretim Kurumlarında, yaşanılabilir bir dünya ve yarınlar için Sürdürülebilirlik Haftası düzenlendi. Tüm derslere entegre edilen çalışmalarda, sürdürülebilir yaşam konusunda çeşitli etkinlikler ve atölyeler gerçekleştirildi.Öğrenciler, hafta boyunca kampus alanında mevsimlerin doğaya olan etkisini gözlemlediler. Kütüphane derslerinde 3. sınıf öğrencileri, bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak iklim değişikliği araştırmalarına başladılar. Öğrencilerin evlerinde doğa için alabilecekleri önlemler konusunda EKOTİM’in yaptığı çalışmalar sonucu su, elektrik, atık konularında çeşitli uyarı görselleri hazırlandı. Ayrıca gezegeni paylaştığımız canlılar için su koy görselleri de tüm öğrencilerle paylaşıldı.

d632ca43-9851-4995-8c22-74ba7721fb37

E-ATIK KAMPANYASI DÜZENLEDİLER

Okulda eski elektronik eşyaların toplandığı bir e-atık kampanyası gerçekleşti. Elektronik Atıkların Geri Dönüşümünü Destekleme Derneği iş birliği ile gerçekleşen kampanyada, ihtiyaç sahibi okullara bilgisayar ve teknolojik donanım sağlanması hedeflendi.Doğal afetlerden korunma yolları, ilk yardım eğitimleri, iklim krizi, zehirsiz sofralar, sadeleşme, ileri dönüşüm konularında gerçekleşen etkinlikler kapsamında okulda farklı alanlardan uzmanlar da konuk edildi. İzmir SEV İlköğretim Kurumları’nda düzenlenen Sürdürülebilirlik Haftası’nda yapılan etkinliklerden bazıları şunlar:

GEZEGENİMİZİN İYİLİĞİ İÇİN: Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi Koordinatörü Burcu Meltem Arık, 3. ve 4. sınıf öğrencileriyle çevrim içi bir seminerde buluştu. Arık, sunumunda iklim değişikliği, küresel ısınma, biyolojik çeşitlilik, kirlilik konularına değindi. Öğrenciler sunumda, gezegenimizin iyiliği için çalışan, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan çocukların hikayelerini dinlediler.

  “ÇÖP MADAM” KONUK OLDU: İzmir SEV’in 3. sınıfları, Doğal Denge Projesi kapsamında geri dönüşüm ve ileri dönüşüm kavramları üzerine çalışmalar yürütüyorlar. Bu kapsamda, uzun yıllardır bu kavramlar üzerine çalışmalar gerçekleştiren ve Çöp Madam markasının yaratıcısı olan Tara Chantal Hopkins ile buluştular.

Balçova’da bir Dünya Yıldızı: Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası Balçova’da bir Dünya Yıldızı: Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası

  İTFAİYE UZMANI AFETLERİ ANLATTI: İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Eğitim Biriminden Pelin Parlak, İzmir SEV’in konuğu oldu. Tüm öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen sunumda Parlak, doğal afetler ve yangınla ilgili pek çok temel bilgiyi öğrencilerle paylaştı.

KUŞ TÜRLERİNİ TANIDILAR: Araştırmacı / Fotoğrafçı Okan Sezer ile gezegenimizi paylaştığımız canlılardan kuşlarla ilgili bilgi alan öğrenciler, farklı kuş türleri ve yaşamlarıyla ilgili merak ettikleri sorulara cevap buldular.

  İLK YARDIMI HATIRLADILAR: İşyeri hekimi Esat Hoşgönül tarafından öğretmenlere ve öğrencilere ilk yardım hatırlatma eğitimi verildi.

  ZEHİRSİZ SOFRALAR KURALIM: On beş Kasım Kıbrıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Sürdürülebilir Tarım Gıda Platformu Kurucu Ortağı Prof. Dr. Meltem Onay’ın sunumuyla, çevrim içi ortamda "Zehirsiz Sofralar ve Sürdürülebilir Gıda" başlığında bir seminer gerçekleşti. İklim değişikliği ve etkilerine dikkat çeken Meltem Onay, gıdalarımızın neden bizler için zararlı hale geldiğini açıkladı. 

DAHA SADE DAHA MUTLU BİR DÜNYA: Akademisyen/yazar Selen Baranoğlu, “Basit ve Mutlu Hayat” başlıklı sunumuyla, sadeleşmenin yaşamımıza kattıklarını paylaştı ve kendi hayatından örnekler vererek basit ve mutlu hayatın yol haritasını çizdi. 

Editör: Melisa Kucuk