Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğ Akkalay’ın ev sahipliğinde Boğaziçi Restoran’da yapılan toplantıda 2022 yılı çalışmalarını değerlendirilirken, otomotiv sektörünün geleceği de masaya yatırıldı. Toplantı sonunda da yeni yıl pastası kesilirken, üyeler yeni yıl ile ilgili iyi dileklerini birbirleri ile paylaştı. Toplantıda ayrıca İngiltere ve İrlanda’da üniversite öğrenim imkanları konusunda da EDUKAS İzmir Ofis Müdürü Ece Akkalay’da üyelere kısa bir sunum yaptı.

Turizmde “HORECA” sevinci Turizmde “HORECA” sevinci

Jetgiller dönemi

2022 yılının son yönetim kurulu toplantısında hem derneklerinin çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptıklarını hem de sektörün durumunu ve geleceğini konuştuklarını dile getiren EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, sektörün çok hızlı geliştiğini belirterek, “Otomotivde çocukluğumuzda izlediğimiz jetgiller çizgi filmindeki dönem geliyor. Hızlı bir değişim bizi bekliyor.  Bu süreçte kendini dönüştüremeyenlerin ayakta kalma şansı ne yazık ki yok” dedi.

Yedek parça ve servis çağa ayak uydurmalı

Otomotiv sektörünün 120 yıllık bir geçmişi olduğunu, ancak son yıllardaki hızlı gelişim ile çocukluğumuzda Jetgiler çizgi filminde olduğu gibi havada giden, dikey iniş kalkış yapabilen, sürücüsüz, birbirleri ile konuşan araçların kısa bir süre sonra hayatımıza gireceğini belirten Torun, “Bu yıl geçen yıla göre elektrikli araç satışları 3 kat arttı. AB Yeşil Mutabakat çerçevesinde 2045 yılına kadar sıfır karbon hedefi konuldu. Z Kuşağı paylaşımlı araç kavramını gündeme getirdi. Yıllarca araç kredisi ödemek yerine istenildiği zaman araca ulaşılabilecek bir döneme doğru gidiliyor. 2033 yılındaki modellerin yüzde 79’unda direksiyon ve sürücü kokpiti yok. Elektrikli araçlarda servise ihtiyaç olmayacak. Otomobiller bayiler yerine internetten satılacak. Mercedes Türkiye’deki bayilerini 2023’te kapatma kararı aldı. Mevcut araçlarda 12 bin parça var iken, elektrikli araçlarda bu sayı 4 bine düşüyor. Fren sistemi, aydınlatma sistemi dışında servislere gerek kalmayacak. O nedenle sektörde yedek parça ve servis konusundaki firmaların çağa ayak uydurmaları gerekiyor. Aksi takdirde, ayakta kalma şansları yok” dedi.

“Kendimizi dönüştürmek zorundayız”

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ise son 1 yılda enerji, akaryakıt, personel, kira gideri gibi kalemlerin 5 kat arttığını ancak gelirlerin aynı düzeyde artmadığını belirterek her sektörde rekabetin gittikçe sertleştiğini vurguladı. Kar sıkışması döneminin yaşandığına dikkat çeken İduğ, “Bundan sonra birikim yapmak mümkün değil. Herkesin parasını doğru kullanması gerekiyor. İş insanları firmalarına sermaye takviyesi yaparak şirket varlıkları artırmalı ve bankalardaki teminat oranını yükseltmeli. Bundan sonra sermaye artışı ve şirket birleşmeleri artık kaçınılmaz. EGOD Başkanı olduğum 2005 yılında otomobil plazaları ve lüks benzin istasyonları yatırımının yanlış olduğunu söyledim. Gelinen bu noktada hızlı değişim, bunlara ihtiyaç olmadığını, yatırımların atıl hale geldiğini gösterdi. Yeni tip araçlarda sadece fren sistemi, süspansiyon ve aydınlatma ürünleri değişebilecek nitelikte. Bütün sektör şirketleri bu değişime göre kendini dönüştürmek zorunda, yoksa hepimiz başka bir sektörde yatırım yapmak zorunda kalabiliriz” dedi.