Ülkemizde yaygın olarak yapılan küçükbaş hayvancılığı son zamanlarda azalış göstermiş gibi görünse de pandemi süreci ile birlikte tarım ve hayvancılık sektöründe artış görülmektedir.

Bu dönemdeki işsizliğin artması,ekonomik sıkıntılar ve insanların uygun iş imkanı bulamaması sonucu hayvancılığa talep artmıştır. Küçükbaş hayvancılıkta koyun ve keçi sütünün değerli olması sebebi ile koyun ve keçi yetiştiriciliği merak uyandırmıştır.Önemli bir yere sahip olan küçükbaş hayvancılığı sağlanan destekler sayesinde, koyun ve keçi yetiştiricileri için daha da önem kazanmış ve yeni yetiştiricilik yapmak isteyen kişiler içinde cazip hale gelmiştir.

KOYUN VE KEÇİ YETİŞTİRİCİLİĞİNE NEREDEN BAŞLANMALI?
Öncelikle koyun ve keçi yetiştirmek isteyenler kesif ve kaba yemin cins ve miktarını iyi hesaplamalıdır.Koyun ve keçiler diğer hayvanlara göre yem kaynaklarından daha iyi yararlanırlar.Koyun yetiştiriciliğinde ağıl kapasitesi önemlidir ve her koç için 1.5 - 2.0 metrekarelik alan, her koyun için ise 1.25 - 1.5 metrekarelik taban alana sahip olunması gerekmektedir. Mevcut olan ırklar belirlenerek, çevre şartlarına uygun olup olmamasına dikkat edilmelidir. Küçükbaş hayvancılıkta daha çok meralarda otlandığından, o bölgede iyi bir bitki florasına sahip olması gerekir. Düz ya da eğimli araziler olmalı ve başarılı olmak için mutlaka çoban temini gerekmektedir. Elde etmek istediği geliri baştan iyi hesaplamalıdır.

DEVLET DESTEKLERİ NELERDİR?
Öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mevzuatı gereği kişinin şartları uyması halinde 15 yaş ve üzeri olan dişiler için devlet tarafından hayvan başına bu yıl koyun için 30 Tl, keçi için 35 TL olarak destek ödemesi belirlenmiştir..Koyun yetiştiriciliğinde 250 metrekarelik alandan oluşan bir ağılda bulunması gereken tüm malzemeler ortalama olarak 45 -50 bin TL'ye tutmaktadır. Hayvan cinsine,ırkına ,bakım ve verimine göre kazanç değişmekle birlikte 100 koyunda hayvan başına yaklaşık 1.500 TL'den 150 bin TL kazanç elde etmek mümkündür. Bunların yanı sıra,

-Çoban (Sürü Yöneticisi) İstihdam Desteği,
-Süt Primi Desteği,
-Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Desteği,
-Anaç Koyun ve Keçi Desteği,
-Soykütüğü ve Ön Soykütüğü Desteği,
-Sürü Büyütme Desteği, gibi desteklerde bulunmaktadır.